ARATÓ GERGELY, a DK képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Igen bölcsen írta ki valaki azt az interneten, a Facebookon, hogy Magyarország államformája: veszélyhelyzet. Az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy ez a fajta vita most már rendszeres rítusunk a parlamentben, összejövünk négy-hat havonta, néha háromhavonta, ahogy alakul, a kormány eljön ide és valamire hivatkozva felhatalmazást kér arra, hogy a parlament nélkül kormányozhasson. Ok mindig van, hol a vírus, hol más. Előbb volt a bevándorlás miatti veszélyhelyzet, utána volt a vírus miatti veszélyhelyzet, most az ukrán háború miatti veszélyhelyzet. Nagyon érdekes, annyira sikeresen harcolnak önök a békéért, mint most hallhattuk, hogy ennek a békeharcnak az eredményeképpen Magyarország az egyetlen ország, ahol rendkívüli jogrendet kell bevezetni az Európai Unióban a szomszédban dúló háborúra hivatkozva, amit önök ugyan nem neveznek a nevén, de valójában ez Oroszország agressziója Ukrajna ellen.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ezt a vitát egyébként már ebben a ciklusban is lefolytattuk, amikor önök teremtettek egy alkotmányos felhatalmazást arra, hogy most éppen másra hivatkozva kérjenek veszélyhelyzeti felhatalmazást, és kérjenek mentességet a normális, demokratikus, törvényes működés alól. Ennek az oka most éppen a szomszédban dúló háború. Megvitattuk ezt a múltkor Simicskó képviselő úrral is.

Valahogy nem kellett rendkívüli jogrendet bevezetni akkor, amikor a szomszédban, Jugoszláviában volt háború. Most ez a kormány ezt csak úgy tudja menedzselni, ha meghozhat döntéseket a parlament megkerülésével, a törvényeket átírva, a törvényeket megkerülve. Mert azt el szoktuk felejteni, de itt arra kap felhatalmazást a kormány, hogy az elfogadott, az Országgyűlés által szabályosan megtárgyalt, a köztársasági elnök által aláírt, kihirdetett törvényektől eltérjen. Erre kérnek önök fölhatalmazást, arra kérnek fölhatalmazást, hogy a rendeletek, amelyeket a kormány kihirdet, eltérjenek a normál elfogadott törvényektől, és hogy ezek a rendeletek elvileg a veszélyhelyzet végéig, a gyakorlatban majd az újabb és újabb hosszabbításokkal, az újabb és újabb hatályban tartó salátatörvényekkel az idők végezetéig, vagy amíg önök ezt kívánják, fönnmaradhassanak.

Az a helyzet, hogy a tisztelt képviselő asszonynak tisztelem a lelkesedését ez iránt a törvényjavaslat iránt, még akkor is, ha jól láthatóan nem tűnt föl neki, hogy véget ért a Fidesz hazug választási kampánya, és ugyanazokat a hazugságokat ismételgeti, amelyeket a választási kampányban is ismételgetett. Szóval, csodálom az ön lelkesedését, mert tudja, miről szól ez a törvényjavaslat? Arról, hogy a kormány önben sem bízik. Hogy most már a bátor 135-ben sem bízik, pedig önök mindent elkövettek, mindent megszavaztak, amit kellett, kérdezés nélkül. Most is megszavazták a sürgősséget, miközben a kormány az alkotmánymódosításkor, meg amikor meghozta a saját rendeletét, nyilván tudta, hogy kell ez a törvény, de hát véletlenül pont most szombat estére értek oda a jogalkotó munkában, hogy kidolgozzák a törvényjavaslat szövegét; vagy péntek estére. Szóval, önök tényleg mindent elkövetnek, mindent megszavaznak, nem kérdeznek, nem vitatkoznak, ennek ellenére is a nagyvezérnek az az elképzelése, hogy az a biztos, ha a parlament nem avatkozik ebbe bele, az a biztos, ha nem kell itt semmiről vitatkozni, az a biztos, ha nem kell a szavazatok miatt aggódni a parlamentben.

Az a helyzet, hogy ez a törvényjavaslat lényegében arról szól, mint ahogy az elődei is arról szóltak, hogy a demokrácia kényelmetlen a Fidesz-kormánynak, még az az egyébként  hogy mondjam?  erősen irányított és centralizált demokrácia is, amely még Magyarországon működik. Szeretnék ezt megkerülni, szeretnék, ha ennek minél kevesebb elemét kellene figyelembe venni, s felmentést kérnek lényegében minden alól. Hozzáteszem, hogy mindig elmondják a garanciális szabályokat, hogy a parlament akár vissza is vonhatja, meg hogy lehet menni az Alkotmánybírósághoz, amely valahogy pont nem ér erre rá. Arra marhára ráértek, hogy a népszavazást lehetetlenné tegyék, egyébként meglehetősen sajátos érvekkel, a Kúria döntését felülírva, de arra véletlenül pont soha nem érnek rá, hogy mondjuk, a pedagógusok sztrájkjogát megtiltó kormányrendelettel foglalkozzanak. Erre valahogy éppen nem volt idejük.

Egyébként kíváncsi voltam, leszneke elég bátrak, hogy ezt ebben a törvényjavaslatban is benne hagyják. Nos, voltak elég bátrak. Benne hagyták azt, hogy a kormány rendszeresen beszámol az Országgyűlés ülésén a veszélyhelyzeti intézkedéseiről. Jelentem, az elmúlt hat hónapban, az előző veszélyhelyzet idején 0, azaz nulla alkalommal számolt be a kormány. Nem így volt ez az első veszélyhelyzet idején, hozzáteszem, akkor rendszeresen módunkban állt Szijjártó képviselő úr termelési beszámolóit élvezni itt a parlamentben. Azonban az elmúlt hat hónapban ezt már nem tartották fontosnak, miközben veszélyhelyzet volt, intézkedéseket hoztak. Vártam azt, hogy vajon lesze kormány napirend előtti tegnap vagy ma, ahol a kormány beszámol az éppen aktuális veszélyhelyzetről, de nem volt, sajnos nem sikerült erre időt találni, talán persze azért is, mert akkor az ellenzék is válaszolhat. Úgy kellemesebb volt, hogy egy kormánypárti képviselő barátilag felkérdezte, s akkor itt egymás közt megdicsérték egymást és nagyon örültek egymásnak. Ez kellemes élmény lehet egyébként, de nem szolgálja a kormány demokratikus ellenőrzését.

(11.10)

Szóval, azt kell mondanom, hogy lényegében továbbra is ellenőrizetlen túlhatalmat kérnek, ennek oka nincsen. Azokat az intézkedéseket, amelyeket meghoztak, normál kormányrendeletben, illetve itt a parlamentben normál parlamenti döntéshozatalban is meghozhatták volna.

Igazából akkor eljutunk oda, hogy miért van önöknek mégiscsak szüksége erre a törvényre kétharmaddal és egyéb, mindenféle rendelkezésre álló hatalmi eszközzel, saját házi, külön bejáratú Alkotmánybírósággal, és még folytathatnám. Azért, mert az a probléma, hogy az önök gazdasági intézkedéseinek jelentős része nem bírja ki a parlamenti vitát. Önök megszorítanak, elvonnak, adót emelnek, nem megvédik a magyar családokat, hanem kifosztják őket, és roppant kellemetlen önöknek erről beszélgetni, erről vitatkozni, valójában erre teremt önöknek lehetőséget ez a törvényjavaslat. Nem véletlen, hogy ha megnézzük, hogy milyen rendeleteket tartanak életben, ezeknek kevesebb mint a fele olyan, amelyeknek valóban köze van a szomszédban dúló háborúhoz, a nagy részük az Ukrajna elleni orosz támadás előtt elfogadott kormányrendelet, amelyik a kormány gazdasági mozgásterét növeli, azt teszi lehetővé, hogy önök szabadon dönthessenek.

Összefoglalóan tehát azt tudom elmondani, hogy én másképp látom, mint a miniszter asszony. Önök az eddigi felhatalmazással is visszaéltek, az eddigi felhatalmazást is a demokratikus kontroll leépítésére, az oligarchák zsebének tömésére és a különböző pénzek osztogatására, a gazdasági intézkedések ellenőrzés nélküli meghozatalára használták föl.

Az újabb felhatalmazást éppen ezért semmilyen módon nem támogatjuk, úgy látjuk, hogy ez a javaslat is a törvénytelen kormányzás törvényesítésére tesz egyébként eredménytelen kísérletet. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage