DR. APÁTI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Éppen az előbb ért itt véget a „Héja-nász az avaron”, vagy a héjanász az ülésteremben, egy sajátos baloldali konfliktuskezelés.

Meglehetősen érdekesen alakul a vita menete, és régóta az az érzésem, hogy az általános viták néha hasonlítanak egy középiskolai verselemzéshez, tehát ilyenkor nagyon sok mindent ki lehet bontani, nemcsak a valóság minden apró részletét, hanem egy nagyon széles kitekintésben lehet vizsgálni az adott javaslatot.

Én először az LMP frakcióvezetője, Keresztes László Lóránt szavaira reagálnék, egyrészt dicséretben részesítem azzal kapcsolatban, amit Niedermüller Péter intellektuális-verbális hazaárulással, minősített hazaárulással felérő kijelentései kapcsán mondott, ugyanakkor figyelemmel kísérjük a frakcióvezető úr nézését és járását (Derültség.), és a Mi Hazánk-frakció érzékszervei már a ciklus legelején borotvaélesek. Éppen ezért arra lettem most figyelmes, hogy önök megpróbálnak minket jobbról előzni, ez azonban már késő bánat, a késő bánat pedig ebgondolat, ahogy tartja a régi magyar mondás. Bár ha a régi magyar mondásokat idézzük fel, akkor azt is lehet mondani, hogy egy valamikor szebb napokat látott párt az egyik legrégebbi magyar mondásra is rácáfolt, mely szerint nem erőszak a disznótor, de hát ez már csak egy zárójeles megjegyzés, ami tényleg kevésbé kapcsolódik a vitához.

Ami egyébként az energetikai vagy energiahelyzetet illeti, abban is volt sok igazság az előbbi felszólalók szavaiban, Keresztes frakcióvezető úr szavaiban is, hiszen valóban kulcskérdéssé vált az energiabiztonság, és nemcsak az a kérdés most már, hogy akár méregdrágán tudunke villamos, földgáz- vagy bármilyen egyéb energiához, vagy éppen gázolajhoz, benzinhez, tehát hajtóanyaghoz jutni, hanem hogy egyáltalán lesz-e. Mert az, hogy méregdrága, az már beállt, ez egy meglévő helyzet, ez bekövetkezett, csak hogy egyáltalán, akár még aranyáron is, tudunke vásárolni hajtóanyagot és energiahordozókat.

Éppen ezért nagyon örvendetes lenne, ha olyan javaslatot is letennének az asztalra, amelyek úgy a nagyvárosi, mint a vidéki emberek megváltozott helyzethez igazodó döntéseit és a döntések végrehajtását segítik, ami egyébként a mikro- és kisvállalkozókra is kiterjeszthető lenne, hiszen látható, hogy ők a rezsicsökkentésből most már kimaradnak, ez megszűnik számukra, sem a meghosszabbított rendkívüli intézkedések, sem pedig más intézkedések nem segítenek rajtuk, és akár a napelemes rendszerek telepítéséhez nyújtott kiemelt támogatásokkal legalább részleges segítséget lehetne nyújtani számukra is.

De ami ettől is sokkal fontosabb, és igazából szorosan kapcsolódik ehhez az indítványhoz, erre szeretnék most visszatérni, hiszen az előbb a 15 perces időkeretnek már a végére értem, ez pedig a két moratórium, az ingatlanárverési és kilakoltatási moratórium kérdése. És ebben is szeretnénk bizonyítani, hogy másképp működünk, mint a baloldali frakciók, és nem sejtszintű gyűlölködéssel vagy zsigeri ellenállással „mindegy, hogy mit mond a kormánypárt, mi az ellenkezőjét mondjuk” alapon állunk hozzá, hanem próbálunk a magyar emberek érdekében egy egészséges ellenzéki konstruktivitást mutatni. Amit ebből ki akarok hozni, az a következő.

Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Kormánypárti Képviselők! Azt a gáláns ajánlatot tudom tenni, hogy amennyiben hajlandóak kiterjeszteni az intézkedések meghosszabbítását legalább november 1-jéig a kilakoltatási és ingatlanárverési moratóriumra, akkor hajlandóak leszünk megszavazni azt az intézkedéscsomagot is, amelynek egyébként számos részével meg úgy általában az alapjaival nem nagyon értünk egyet, de több tízezer magyar ember feje fölött, több tízezer magyar család megélhetése, több tízezer magyar család nemcsak energia-, hanem ingatlanbiztonsága nekünk megér annyit, hogy a konstruktivitás jegyében ezt az ajánlatot vagy ezt a javaslatot megfogalmazzuk, hiszen nagyon sok emberen tudunk legalább még átmenetileg segíteni, egészen addig, míg nem sikerül egy devizaalapú hitelcsapdából való kikecmergést véglegesen és visszavonhatatlanul elősegítő javaslatcsomagot előterjeszteni.

Az ugyanis egyébként egy döbbenetes kormányzati hiba, hogy a rengeteg vidéki településen árverés előtt álló ingatlant meg kilakoltatás előtt álló magyar embert a sorsára hagyják. Rengeteg Fidesz-szavazó is lehet köztük a nagy számok törvénye alapján, ezeknek az embereknek a döntő többsége valószínűleg önökre szavazhatott április 3-án, és egy árulással ér az fel, hogyha őket most cserben hagyják, csak azért, mert a következő választás még nagyon messze van, majdnem négy évet kell addig várni.

Éppen ezért ezek az emberek számítanak önökre; számítanak a Mi Hazánk Mozgalomra, arra a pártra, amelyik a végrehajtó-maffiát föltárta, és azt is, hogy ezek a csápok milyen messzire vagy éppen milyen magasra vezetnek. Éppen ezért legalább ezt a védelmet adjuk meg az adósoknak, és biztosítsuk számukra ennek a két moratóriumnak a meghosszabbítását, hiszen igaz, hogy most a világjárvány talán kezd lecsengeni  reméljük, nem lesz majd másik vírus által okozott másik világjárvány , a háború azonban egyre növekvő fordulatszámmal zajlik, egyre szörnyűbb, rettenetesebb fejleményekről olvashatunk az interneten és hallhatunk különböző hírforrásokból. A forint gyengülése, az infláció egyre nagyobb mértéke még durvább lesz.

Remélem, sikerül elkerülni 1947-et (sic!), remélem, nem fog megismétlődni az, amit én a nagymamám elbeszéléseiből tudhatok, amikor seperték a pengőt a magyar utcákon. Remélem, hogy nem jutunk el idáig, de a háború jelenlegi helyzetében legyünk nagyon óvatosak és mértéktartóak, és legalább a legértékesebbet, a legtöbb magyar ember egyetlen vagyonát, a saját házát, lakását, amelyből a legtöbb magyar embernek egyetlenegy vagy, mert a legtöbb magyar ember nem tud befektetési céllal lakásokat és házakat vásárolni, legalább ezeket védjük meg, és hosszabbítsuk meg a kilakoltatási és árverési moratóriumot.

(12.30)

Ha önök erre hajlandók, akkor mi is hajlandók leszünk rugalmasan dönteni és megszavazni ezt a javaslatcsomagot. Erre várok egy egyértelmű és világos választ majd miniszterelnök asszonytól. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage