DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Azt hiszem, a parlamenti viszonyokat jól jellemzi az, hogy milyen megrökönyödést okozott itt oldalaktól függetlenül az, ha kimondjuk azt, hogy vannak olyan kérdések, amelyekkel, mondjuk, nem értünk egyet, azon túl, hogy mik azok a kérdések, amelyekben egyetértünk. Egész izgalmi állapotba jöttek itt fideszes képviselők, ellenzéki képviselők, a Mi Hazánk képviselői. Azt gondolom, érdemes egy kicsit tisztázni talán ezeket a dolgokat.

Önöknek egy ilyen politikai termék az, hogy az ellenzéket, amely együttműködésben indult a választáson, baloldalnak nevezik. Önök egyébként még valamikor 2020 végén behoztak egy nagyon durva módosítást a választási törvénybe, amikor önök döntötték el, hogy az ellenzéki pártoknak, amelyek egyébként eldöntötték a választókerületi koordinációt, egy listán kelljen indulni, és utána ezt hatalomtechnikai szempontból úgy használták, hogy baloldalnak nevezték azt az ellenzéki szövetséget, ahol vannak baloldali pártok, vannak jobboldali pártok, zöldpártok, liberális pártok.

Mi mindig elmondtuk, hogy azokat a kérdéseket fogalmaztuk meg, és olyan módon alakítottunk ki egy közös programot, amely kérdésekben egyetértettünk, és ezekre alapozva. De ettől függetlenül is mindig voltak, vannak és lesznek is különbségek az ellenzéki pártok között. Én egyébként nagyon sok területen, mint az ellenzéki programtanács tagja, nagyon jól együtt tudtam működni DK-s, jobbikos kollégákkal olyan ügyekben, amelyekről jól tudhatóan együtt tudtunk szavazni, együtt gondolkodtunk, egyféleképpen tudtunk véleményt nyilvánítani.

Vannak olyan kérdések, amelyekben  abból kifolyólag, hogy nem vagyunk egy egységes oldal a magyar parlamentben  másféleképpen gondolkodunk, és ilyen például a nemzetpolitika. Az LMP alapításától kezdve és a 2010-es parlamenti jelenlététől is kezdve mindig nemzeti alapon politizált, és mi mindig fontosnak tartottuk, hogy kiálljunk a külhoni magyar közösségek jogainak védelme érdekében is. Egyébként ezt nagyon sokszor akkor is megtettük, amikor a kormányoldal semmilyen módon nem képviseltette magát. Tehát mi rendszeresen ott voltunk a székely szabadság napján, ott voltunk különböző székely autonómiával kapcsolatos eseményeken, és hozzáteszem, jellemzően, amikor én személyesen koszorúztam például Marosvásárhelyen, a székely autonómia napján, akkor a kormányoldal részéről Szili Katalin levelét olvasták fel.

Tehát én azt gondolom, hogy egy kis önkritikával önmaguk felé is viszonyulhatnának, hogy mik azok a kérdések, amelyeket önök zászlóra tűznek, de adott esetben amikor ezeket képviselni kellene, akkor nem igazán állnak ott teljes szívvel-lélekkel. Nem kellene elvitatni, hogy ha mondjuk, vannak ellenzéki szereplők, egyébként például a Jobbiknak is mindig nagyon fontos volt a nemzetpolitika, ezekben a kérdésekben úgy cselekszenek, ahogy azt ők a saját meggyőződésükből levezetik.

Ezzel együtt is én úgy gondolom, hogy az ellenzéki együttműködés pártjai nem járnak el akkor helyesen, ha ezeket a kérdéseket, mondjuk így, szőnyeg alá söprik, vagy mondjuk, konfliktusosan próbálják kezelni. Én azt gondolom, fontos lesz még ez a fajta együttműködés, hogy azokat a kérdéseket így közösen, különböző ellenzéki frakciókként meg tudjuk fogalmazni. Semmiképpen nem tartanám méltónak, hogy én akár bármilyen bekiabálásra visszaválaszoljak. Őszintén meglep egyébként, hogy Apáti képviselő úrnak furcsa az, hogy én, mondjuk, szót értek DK-s, jobbikos képviselőkkel itt a folyosón. Én beszéltem már mi hazánkos képviselővel is, én ezért is úgy gondolom, hogy ezeket a vitákat, ezeket a vitás kérdéseket sokkal célravezetőbb így rendezni. Azt gondolom, önmagában a helyzetből levezethetően is méltatlan, hogyha ilyen konfliktusokat nem megfelelően rendezünk, hiszen most igen komoly kihívások között élünk mindannyian, és mindannyiunknak az a dolga, itt az Országgyűlésben, hogy képviselje a magyar emberek érdekeit.

Apáti képviselő úrnak volt egy olyan jelzése, hogy mi jobbról előznénk a Mi Hazánkat. Ez nem igaz. Ilyen szándék nincsen. Mi zöldpártként azokban az ügyekben, amelyek a környezeti fenntarthatósággal vannak összefüggésben, érzékelhetően előzünk mindenkit, és előzni fogjuk a Mi Hazánkot is. Bár ez nem különösebben nehéz, tekintetbe véve, hogy a Mi Hazánk Magyarország energiaellátását az orosz atomenergiára akarja alapozni, és ők is támogatják az oroszokkal megépítendő új atomerőművi blokkokat, amelyek semmiképpen nem összeegyeztethetők a mi meggyőződésünk szerint a nemzeti érdekekkel, hiszen ez semmilyen módon nem visz előre Magyarország energiaellátása, energiabiztonsága szempontjából. Az orosz partnerek amúgy is bebizonyították azt, hogy nemcsak a nemzetközi jogot minden elemében veszik semmibe, de egyébként a nukleáris biztonság kérdéseit is semmibe veszik.

Én azt gondolom, hogy aki komolyan veszi a nemzeti politizálást, komolyan veszi a nemzeti érdekek képviseletét, az például nem támogathatja egy oroszok által épített új atomerőművi blokk vagy két atomerőművi blokk megépítését. Ennyi kritikám hadd legyen a magát nemzetinek mondó Mi Hazánkkal szemben! Ugyanakkor én is megdicsérem Apáti képviselő urat, azt pozitívnak tartom, és teljes mértékben egyetértünk, és azt gondolom, ebben a Mi Hazánk egyetért a DK képviselőivel is, hogy a kilakoltatásokat és az árverezések moratóriumát fenn kell tartani. Ahogy az elmúlt hetekben, időszakokban hallgattam ezeket a megszólalásokat akár a DK, akár a Jobbik képviselőitől, én azt gondolom, hogy mondhatjuk, hogy a DK és a Mi Hazánk itt egy platformon van. Szerintem ilyen ügyekben az együttműködést nem szégyen kimondani, és ilyen módon ezeket az ügyeket közösen meg lehet fogalmazni.

De ebben a helyzetben már egy ritka esettel, egy döbbenetes és ennek a kormányzatnak a legsúlyosabb korrupciós ügyével szembesültünk a ciklus vége felé, és akkor nagyon nehéz volt elérni igazságügy-miniszter asszonyt, ezért én kihasználom, hogy ő most itt van az ülésteremben.

(12.40)

Tudjuk, hogy az ön helyettesét igen súlyos korrupciós vádakkal helyezték vád alá, és tudjuk, hogy a végrehajtói maffiával van összefüggésben azoknak a vádaknak a sorozata, amelyek Völner Pált illetik. Akkor nagyon nehezen lehetett bármiféle információt az igazságügyi miniszter asszonytól kapni. Én egy dologra szeretnék választ kapni öntől, miniszter asszony: hogyan történhetett meg az, hogy Schadl György, a Végrehajtói Karnak a súlyos korrupciós vádakkal már régóta letartóztatásban lévő elnöke még mindig hivatalban lehet; hogy lehet az, hogy még mindig ő a Végrehajtói Kar elnöke, és hogy lehet az, amire utalt képviselőtársam is, hogy még a börtönben is csillagászati összegeket keres a végrehajtó-maffia egyik kiemelt vezetője, aki egyébként az ön első számú helyettesét és első számú bizalmasát korrumpálta és lefizette különböző korrupciós cselekmények kapcsán az ügyészség szerint? Én nagyon szeretném, ha a válaszában erre is kitérne. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage