DR. APÁTI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Reagálnom kell Z. Kárpát Dániel és Keresztes László Lóránt szavaira. Kezdeném Z. Kárpát úrral, aki azt mondta, hogy mindenki a Jobbik után megy vagy indult el a kilakoltatás ügyében. Hát, a Jóisten őrizze meg attól a Mi Hazánk Mozgalmat, hogy mi a Jobbikot kövessük most már akármiben. Ez körülbelül a lemmingek  tudják, azok a kis rágcsálófélék  kollektív öngyilkosságára hasonlítana, és a tengerbe ugranánk, a feneketlen mélységekbe, ha mi a Jobbikot követnénk bármilyen téren. Ha jól érzékeltem itt, akkor a vitában a Mi Hazánk vetette fel, illetve vette észre azt a hiányosságot a leghamarabb, hogy a kilakoltatási és árverési moratórium meghosszabbítása valamilyen rejtélyes körülmény folytán kimaradt ebből a 32 pontból álló felsorolásból.

Ami pedig az LMP frakcióvezetőjét illeti, itt azért több dolgot helyre kell tenni, frakcióvezető úr, mert ön próbálja ügyesen kevergetni a kártyákat, de nem hagyom sem azt, hogy jobbról előzzön minket, sem pedig azt, hogy megpróbálja kiforgatni a szavainkat. A szakadékot egyébként inkább Niedermüller úrtól kellene megkérdezni, hiszen a szellemi sötétség legmélyebb bugyrainak a feltárása Niedermüller úr hatásköre; itt már csak Arató képviselő úr beszólására voltam kénytelen reagálni. Nem hagyom azt, hogy akár személy szerint engem, akár a pártomat bármikor megalázzák, úgyhogy ha vitáról vagy szellemi párbajról van szó, akkor mindig számíthatnak rám. Bár igaz, hogy szellemi párbajt fegyvertelenekkel nem szívesen vív az ember. (Arató Gergely: Majd megerőltetem magam, és mégis szólok, ha szükséges.) Akinek nem inge, nem veszi magára.

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Abban a formában, ahogyan ön mondta, nem mondott igazat, tehát nem igaz, hogy mi feltétel nélkül támogatjuk az atomenergia-beruházásokat. Ön a mondatnak csak az egyik felé hallotta meg vagy akarja meghallani.

(12.50)

Azt is hozzátettük, hogy amellett, hogy az atomenergia nem megkerülhető és rövid távon nem kiváltható, sajnos ez tény, ezzel tisztában kell lenni, arra nem tudunk támogató szavazatot adni, hogy hosszú évtizedekre titkosított szerződések milyen tartalommal születtek meg. Tehát amíg nem nyilvánosak a szerződések, amíg nem átláthatók, amíg nem felelnek meg a transzparencia követelményeinek, nyilvánvalóan biankóra nem tudunk felhatalmazást adni, és nem tudunk támogató szavazatot adni. Ez egy nagyon fontos pontosítás, mert ön abszolút nem így adta ezt elő.

Arra már ki sem akarok térni itt idő hiányában, hogy gyakorlatilag egy ilyen diszkontáras, fékezett habzású bocsánatkérést engedett el itt Gréczy képviselő úr irányába az azt megelőző hangos, majd kevésbé hangos szócsatájuk vagy konfliktusuk után. Mindenesetre nagy izgalommal várjuk a miniszter asszony világos és egyértelmű válaszát.

Nyomatékosan és ismételten kérem, hogy kifejezetten és félreérthetetlenül térjen ki erre a kérdésre a válaszában. Amennyiben hajlandóak elfogadni a Mi Hazánk Mozgalom javaslatát és egyben, úgy gondolom, igen gáláns, nagyvonalú ajánlatát, nevezetesen hogy támogatják a kilakoltatási és árverési moratóriumot, legalább 33. pontként beleveszik ebbe a most 32 pontból álló felsorolásba, akkor megszavazzuk ezt a javaslatcsomagot. Hiszen mi konstruktívan állunk ezekhez a kérdésekhez, mint ahogy mondtam, nem a zsigeri vagy a sejtszintű gyűlölködés politikáját folytatjuk, azt eddig is és ezután is meghagytuk és meg fogjuk hagyni a szélsőbaloldalnak és a szélsőliberális pártoknak. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage