DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Apáti képviselő úr ismételt felszólalására szeretnék reagálni. Akkor ezek szerint nem értettem egészen pontosan a Mi Hazánknak az álláspontját az atomenergia felhasználásával kapcsolatban, de most egy kicsit tisztult a kép. Tehát az atomenergiát nem tartják elkerülhetőnek, de a transzparenciát hiányolják a jelenlegi beruházásban, akkor jól értelmezem.

Én ismét csak azt tudom megerősíteni, hogy zöldszempontból és a mi meggyőződésünk szerint a nemzeti érdekek képviseletének a szempontjából sem nehéz nekünk megelőzni a Mi Hazánkat, hiszen mi azt gondoljuk, hogy itt nem csak a transzparenciával van baj, hogyha egy orosz atomerőmű-projektről, két új orosz atomerőművi blokk megépítéséről van szó; itt rendkívül súlyos elvi problémák és konkrétumok vannak.

Mi eleve azt mondjuk, hogy az atomenergia nem olcsó, nem zöld és nem biztonságos, és ez a projekt semmilyen módon nem csökkentené Magyarország kiszolgáltatottságát Oroszország felé, tehát nem a nemzeti szuverenitás erősítése érdekében hat. Tudjuk azt, hogy az új atomerőmű megépítése az orosz hitelre alapozódó projekt, függetlenül itt a transzparencia hiányától, ami valóban súlyos probléma. Itt orosz technológiára és orosz fűtőelemekre leszünk szorulva. Arról nem is beszélve, hogy olyan súlyos kérdések is a levegőben vannak, mint hogy a nagy aktivitású nukleáris hulladékok végleges elhelyezése sehol a világon, és Magyarországon sem megoldott. Tehát ez a projekt rendkívül veszélyes, megalapozatlan, ezzel semmi módon nem lehetne Magyarország energiabiztonságát erősíteni. (Zaj.)

Mindenképpen szeretném szóba hozni, tisztelt képviselő úr, hogy látjuk azt a borzalmas támadást, amit Oroszország végrehajtott Ukrajna ellen, azt az agressziót, azt a borzalmas háborút. Látjuk azt, hogy ezeken a borzalmakon túl milyen műveleteket hajtottak végre az orosz csapatok: több alkalommal támadást indítottak nukleáris létesítmények ellen, támadást indítottak Európa legnagyobb atomerőműve ellen, katonai lépéseket hajtottak végre a csernobili atomerőmű térségében is, és több alkalommal tüzérséggel vagy rakétákkal támadtak nukleárishulladék-lerakókat.

Itt Aszódi Attila volt kormánybiztos professzor maga megfogalmazta azt, hogy az oroszok gyakorlatilag kiírták magukat a nukleáris energia kérdésének, az elfogadható partnereinek a sorából ezzel, hiszen semmibe vették a nemzetközi jogot, és semmibe vették a nukleáris biztonság kérdését. Még Aszódi Attila is föltette a kérdést, hogy milyen módon kívánja a magyar kormány, a Fidesz-KDNP érvényesíteni a magyar érdekeket, amikor az oroszok bebizonyították, hogy semmibe veszik a nukleáris biztonságot.

Ezen megfontolásból én azt gondolom, hogy valóban lehet, hogy én értelmeztem rosszul a Jobbik álláspontját, de az, amit a Jobbik követel, ha mondjuk, a transzparencia megvalósulna és ha a szerződések nyilvánosak lennének az új Paks II.-beruházással kapcsolatban, mi azt gondoljuk, hogy akkor is súlyos véleménykülönbségek vannak köztünk, akkor is elfogadhatatlannak tartjuk ezt a projektet és azt, hogy Oroszország felé az energiafüggőségünket tovább erősítsék ezzel az új beruházással.

Ami pedig Gréczy Zsoltra vagy a DK-ra tett megjegyzését illeti, én tudok bocsánatot kérni akkor, amikor valami helytelen dolgot teszek, ugyanakkor itt erre nem került sor. Én a pártunknak a véleményét ismertettem egy polgármester megszólalásával kapcsolatban, és én továbbra is mindig nyitott leszek mindenkivel, akár a DK, akár a Mi Hazánk képviselővel, bármilyen párt képviselőivel, hogyha ügyeket kell megbeszélni.

Én azt gondolom, hogy itt lehet helye parlamenti vitáknak, személyes megbeszéléseknek  dehonesztáló bekiabálásoknak nincs helye. Ilyen szempontból én megadom a tiszteletet minden szereplőnek, minden politikai szereplőnek, és továbbra is nyitott leszek a személyes megbeszélésre minden kérdés kapcsán a különböző pártok képviselőivel. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage