DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Én nem akarok visszaélni az Országgyűlés türelmével, de én azt gondolom, hogy itt fontos kérdések vannak a levegőben, ezért én élnék a felszólalás lehetőségével, amennyiben a képviselőtársak ezt lehetővé teszik, ha biztosítanak egy kis csendet, hogy ezt a fontos vitát Apáti képviselő úrral és a Mi Hazánkkal folytatni tudjuk.

Képviselő Úr! Én vidéki vagyok, igaz, hogy Pécsen lakom, de egy Pécshez csatolt faluban, Baranya megyében, Patacson lakom, családi házban. Én azt gondolom, hogy viszonylag természetközeli módon próbálunk élni, amennyire ez lehetséges nyilván egy ilyen nagyvárosi agglomerációban, egyébként egy falusias területen.

(13.00)

De egyébként biztos tudja a képviselő úr, hogy ez az a terület, ahol korábban volt uránbányászat Magyarországon (Folyamatos zaj.  Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Csss!), és ennek a hatásait, ennek a soha fel nem számolható hatásait még a mai napig is meg lehet tapasztalni. Én tehát azt gondolom, hogy mindazoknak, akik egy kicsit elfogadóbbak az atomenergia használatát illetően, és mindazoknak, mint például a Mi Hazánknak, aki azt gondolja, hogy ez elfogadható, érdemes lenne ellátogatni Kővágószőlős térségébe, és megtapasztalni azt, hogy az atomenergia használata, ugye, a két piszkos vége, az egyik, az uránbányászat milyen borzalmas módon környezetpusztító, milyen módon teszi tönkre a természeti kincseinket, és hogy miért nem lehet helyreállítani soha azt a környezetpusztítást, amit az uránbányászat okozott. Úgyhogy én nagyon szívesen vendégül a látom képviselő urat, bemutatom, hogy milyen hatásokat gyakorolt ez a természeti környezetre, és remélem, hogy ez a hatás, ez a személyes megtapasztalás elég indok lesz arra, hogy a Mi Hazánk felülvizsgálja az atomenergiával kapcsolatos elfogadó magatartását.

Ami pedig a lehetőségeket illeti, ugye, középtávról beszélünk, a jelenlegi működő atomerőművi blokkok 2036-37-ig működni fognak. Most, ugye, előkerült a kormány részétől egy olyan tanulmány vagy egy olyan szándék, hogy esetleg megvizsgálják az újabb üzemidő-hosszabbítást, ami nyilván egy technológiai kérdés, ebbe nem mennék bele, de bőven van a mi meggyőződésünk szerint mozgástér, költségvetési mozgástér, hogy a megújuló energiákra alapozva hosszabb távon, középtávon és hosszabb távon (Folyamatos zaj.  Az elnök csenget.) kiváltsuk az atomenergiát. De én azt gondolom, hogy az a helyes, hogyha ezeket az amúgy fontos, nemzetstratégiai jelentőségű kérdéseket esetleg, mondjuk, nem egy ilyen mellékszálként, egy vita mellékszálaként vitatjuk meg, hanem a megfelelő előterjesztéseket megtesszük. (Folyamatos zaj.  Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Csss!) Én szívesen látom önöket is a Fenntartható fejlődés bizottságának az ülésén, és szerintem számokra, konkrét dokumentumokra, javaslatokra, tényekre alapozva folytassuk le ezt a vitát. S akkor talán pozitív hatást tudunk gyakorolni a fideszes, KDNP-s képviselőtársainkra, és végre nem fogják támogatni azokat az abszurd döntéseket, hogy tiltják Magyarországon a szélenergia használatát, és adókkal meg különböző adminisztratív eszközökkel korlátozzák a napenergia használatát.

Énszerintem akkor teszünk egy nagy lépést, ha eljutunk odáig, hogy Magyarország energiaellátását, energiabiztonságát a megújuló energia használatára alapozva biztosítsuk, és függetlenítsük magunkat az ilyen, egyébként geopolitikai, biztonsági, környezeti és gazdasági kockázatokat is jelentő beruházásoktól, mint a Paks II. projekt. Köszönöm. (Taps a DK, az MSZP és az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage