DR. HARGITAI JÁNOS, a Mentelmi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ahogy itt már elhangzott, a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság fordult az Országgyűléshez Szabó Timea országgyűlési képviselő asszony mentelmi jogának felfüggesztését kérve, rágalmazás vétsége miatt.

A Mentelmi bizottság a következő tényállási elemeket tudta megállapítani. A vitára okot adó cselekmény a választási kampány hevében történt, egész pontosan 2022. március 23-án Szabó Timea képviselő asszony a saját Facebook-oldalán egy videóüzenetet tett közzé, amelyben a következő állításokat teszi B. B.-ről (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Nincs neve?), aki az adott kerület korábbi polgármestere és egyben országgyűlésiképviselő-jelöltje is. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Tehát idézem a képviselő asszony forradalmi gondolatait: „B. B.-ről és az egész Fideszről megint kiderült, hogy ők azok, akik pedofil-bűncselekményeket követnek el, ők azok, akik fedezik ezeket a bűnözőket. Teljesen egyértelmű, hogy B. B. bűnrészes ebben a pedofil-bűncselekményben.”

Ezek olyan típusú állítások, amelyek persze egy magánvád keretében kerülnek ide, és a bizottságunk most sem okozott meglepetést, azt javasolja, hogy magánvádas ügyben védjük a képviselő mentelmi jogát. Erre szoktam azt mondani önöknek, és újra mondom, most már az új összetételű bizottságnak is mondtam, hogy találjuk meg a módját annak, hogy magánvádas ügyekben, szakítva az eddigi gyakorlattal, árnyaltabban közelítsük meg ezeket a kérdéseket. Itt olyan súlyú bűncselekményekkel vádolnak egy személyt és egy egész közösséget, aminél nyilvánvalóan tarthatatlan, hogy mi nem engedünk utat a bírósági jogérvényesítésnek. (Dr. Brenner Koloman: Akasztás lesz!)

Azonban azt gondolom, hogy az ilyen ügyeket, képviselői ügyekről lévén szó, konszenzussal kell újragondolnunk majd a Mentelmi bizottságban, én erre kísérletet is teszek, és ha ott jutunk valamire, akkor én azt a Ház elé fogom hozni. Addig, ameddig ez nem tud megtörténni, követjük azt a gyakorlatot, amit korábban a parlament kialakított: magánvádas ügyről lévén szó  teljesen mindegy, hogy mit gondolunk az adott ügyről  most mi azt javasoljuk egyhangúlag, hogy az adott ügyben a képviselő asszony mandátumát (sic!) ne függesszük fel. (Taps a kormánypártok soraiban.  Rétvári Bence: Mandátumát?)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage