DR. SIMICSKÓ ISTVÁN, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai nap folyamán megkezdett, a délelőtti órákban átbeszélt veszélyhelyzet kihirdetésének a meghosszabbítása kapcsán is sok mindent érintettünk már. Jól látható, és akkor is arra hívtam fel a figyelmet, hogy egy elhúzódó háborús helyzetben, amely a szomszédságunkban dúl sajnálatosan, nagyon nagy bölcsességre van szükség, és természetesen olyan felhatalmazás megadására a kormány, a végrehajtó hatalom számára, amely megadja a lehetőséget a gyors és hatékony reagálásra.

Az előttünk fekvő, valóban 55 jogszabályt is módosító összegyűjtött törvénycsomag is efelé mutat és ezt próbálja meg elősegíteni. Természetesen ilyenkor különösen fontos a honvédelem megerősítése, a Magyar Honvédség megerősítése, fontos, hogy a kormányzat rendelkezzen a szükséges döntési kompetenciákkal, olyan összehangolt védelmi tevékenységet tudjon végrehajtani, amely Magyarország biztonságát erőteljesen szolgálja.

Fontos, hogy a gazdaságot is védelmezzük, hiszen a gazdaság működése ad lehetőséget arra, hogy valamennyi szektor, valamennyi nemzetgazdasági ágazat működni tudjon. Ezek az előterjesztések alapvetően ezt támasztják alá.

A KDNP frakciója természetesen támogatja az előttünk fekvő törvénycsomagot. Szükségét látjuk egy megújuló védelmi kultúra kialakításának, egy megerősített védelmi kultúra kialakításának, amely sokkal inkább biztonságtudatosabbá teszi nemcsak a végrehajtó szerveket, a rendvédelmi és a fegyveres erőket, hanem az állampolgárokat is, hiszen ebben a mai világban, a XXI. században, amely tele van kihívásokkal, veszélyekkel, fenyegetésekkel, látniuk kell az embereknek, hogy merrefelé megy a világ, és milyen veszélyek leselkednek rájuk.

Az adatbázis-kezelés kérdéskörében, amit Arató Gergely fölvetett, azt hiszem, hogy fontos dolog az, ha védelmi szempontból tartunk nyilván adatokat, amit 2004-ben az általános hadkötelezettség megszüntetésével gyakorlatilag kidobtunk az ablakon, hiszen az általános hadkötelezettség rendszere korábban tartalmazta a megjelenési, tájékoztatási, adatközlési kötelezettséget is a személyes szolgálati kötelezettség mellett. Így kerültünk olyan helyzetbe 2010-ben, hogy gyakorlatilag nem maradt tisztességes használható adatbázisunk a hadköteles állampolgárok egészségi állapotáról és holtartózkodásáról sem.

Tehát ezt nem engedheti meg egyetlenegy ország sem, hogy ha és amennyiben a Fürjes Balázs államtitkár úr által felsorolt, helyesen idézett hat különleges jogrendi tényállás  a rendkívüli állapot, a szükségállapot, a veszélyhelyzet, a megelőző védelmi helyzet, a váratlan fegyveres támadás és a terrortámadás esete, amely most háromra szűkül majd. Tudjuk azt, hogy a rendkívüli állapot, amely ’22. november 1-jétől hadiállapot jogi terminus technicust tartalmaz, ebben az esetben áll vissza az általános hadkötelezettség. (Sic!) Ahhoz viszont szükség van adatokra, szükség van a hadköteles állampolgárok adatbázisára, hogy elérhetőek legyenek, ha bajba kerülne az ország. Ne adja a Jóisten, hogy ilyenre sor kerüljön, de mégiscsak szükséges az ilyen döntések meghozatala.

Mindent, ami a védelmünket erősíti, és az összehangolt védelmi tevékenységet támogatja, a KDNP-frakció teljes mértékben el tud fogadni, és meg is fogjuk szavazni. Szomorú egyébként, hogy ez a háború elhúzódik, de az biztos, hogy a magyar kormánynak kellő felhatalmazást kell adni, hogy hatékonyan védelmezze az országot, védelmezze az embereket, és a béke mellett álljon ki. Ezt tette eddig is.

Beszéltem a délelőtt folyamán arról, hogy a modern államoknak a jogállami válaszok milyen lehetőséget adnak arra, ha különböző válsághelyzetek kerülnek kihirdetésre, mit tehetnek. Vannak azért klasszikus feladatai az államnak. Ez egy elosztási feladatkör, amely a különböző erőforrásokat közös célok, nemzetgazdasági célok, nemzeti célok érdekében használja fel. Vannak úgynevezett allokációs feladatai, azok, amelyek alapvetően a magánszféra által nem elvégezhető feladatok, és a stabilizációs feladata talán a legfontosabb az államnak, amelybe beleértem a rend és a biztonság fönntartását, a külső veszélyekkel szembeni fellépést, az állam szuverenitásának a védelmét, és természetesen a gazdaság védelmét is, a gazdaság működőképességének a garanciális elemeit kell segítenie ebben a sajátos kapitalista világban is a jól működő, modern államnak.

Azt látom, hogy ezek a tervek és célkitűzések visszatükröződnek a kormány által benyújtott, államtitkár úr által elmondott expozéban, ebben a törvénycsomagban fontos döntések szerepelnek. A magunk részéről támogatni tudjuk, és arra kérjük a többi frakciót is, hogy támogassák ők is a szavazás során. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage