NOVÁK ELŐD, a Mi Hazánk képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Ez a 61 oldalas javaslat már-már nem is salátatörvény, hanem valóban egyfajta mosléknak tekinthető, amire lehet, hogy a balliberális pártok vevők, azonban a Mi Hazánk Mozgalom sokkal kevésbé tud elfogadni egy ilyet, hiszen a kormányzati autoritás növelését célzó saláta- vagy mosléktörvényben különösen a 36. § elfogadhatatlan, amely lehetővé teszi a plafon nélküli illetménykiegészítést, azaz a miniszterelnök korlátlan fizetésemelési jogkörét a kormányzati szférában.

A kormány képviselője, államtitkár úr most az előterjesztésben hallgatott erről a 36. §-ról, amely szerint a jövőben nem alkalmazandó a kormánybiztosra és a miniszterelnöki biztosra az illetmény, illetve a díjazás felső határára vonatkozó rendelkezés, Orbán Viktor maga dönthet, a határ a csillagos ég. Ugye, a törvény eddig úgy szabályozta a kormánybiztosok és miniszterelnöki biztosok fizetését, hogy az nem haladhatta meg a KSH által meghatározott havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Én nem hiszem, hogy indokolt volna ennek eltörlése, akármilyen hatalomtechnikai játszámáról van is szó.

Továbbá a javaslat szerint nem lesz érvényes a munka törvénykönyve 53. § (2) bekezdése alapján a Magyar Honvédség közalkalmazottainak tekintetében a munkavégzéssel kapcsolatos írásbeli megállapodás alapján történő eltérés, mely szerint jelenleg még lehet például a munkavállalót átmenetileg eltérő munkakörben vagy munkahelyen foglalkoztatni, írásbeli megállapodás esetén. Nem hiszem, hogy indokolt volna ennek a lehetőségnek a megszüntetése.

(14.40)

És különösen ellenzem még a 30. §-ban a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004-es törvény módosítását, ugyanis ez kiterjesztené a hatóságok számára az ellenőrzési jogkört védelmi és biztonsági érdekek védelmére hivatkozva, úgy, hogy az eddigieknél sokkal tágabb jogkörrel végezhetnének helyszíni szemlét lezárt területeken, épületekben, az ott tartózkodó személyek akarata ellenére, ami, azt gondolom, hogy komoly visszaélésekre ad lehetőséget, ezért azt gondolom, hogy ezt a két-három pontot mindenképp törölni szükséges ebből a salátatörvényből. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Mi Hazánk padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage