DR. FÜRJES BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Sok minden elhangzott. Köszönöm szépen, hogy komolyan vették a frakciók a törvényjavaslat vitáját. Elnézést kérünk Arató képviselő úrtól, hogyha a pünkösdi vallási ünnepet, elkötelezett ünneplést megzavartuk. Az élet sajnos nem áll meg. Fenyegetőzni meg eszem ágában sem volt, azt jeleztem csak a jegyzőkönyv kedvéért, hogy időtakarékos akartam lenni, ezért azt a sok példát, amit most sem fogok idecitálni, amik arról szólnak, hogy ellenzéki frakcióvezetők, politikusok jóval nagyobb összegű juttatásban részesülnek évek óta, mint a miniszterelnök, ezt a számháborút nem látom szükségesnek megnyitni. Nem lesz a miniszterelnök fizetése  természetesen ez nem igaz  az osztrák kancelláréval egyenlő, nem emeli senki  nincs ilyen szándék  a miniszterelnök fizetését az osztrák kancellá-réra. Ha a törvényjavaslat elfogadást nyer, akkor kevesebb mint a felét fogja keresni a szomszédos ország kormányfőjéhez képest a magyar kormányfő.

Megszorítás sincsen, természetesen ezt képviselő úr nagyon jól tudja. Az az önök monopóliuma, a baloldal monopóliuma, eszünk ágában sincs elvenni, ez az önök kiváltsága, nem tudjuk, hogy lesze még rá, hogy mikor lesz rá legközelebb lehetőségük, Magyarországon az elmúlt évtizedekben megszorításokat csakis a baloldal vezetett be. Mivel képviselő úr ezt idehozta, muszáj belemenni ebbe a kérdésbe. Az önök kormányzása alatt a gáz ára a háromszorosára emelkedett, az áramé a duplájára. Amikor önök kormányoztak, képviselő úr, akkor a magyar családok, háztartások a legdrágább gáz- és áramköltségeket voltak kénytelenek viselni. A munkanélküliség az egekbe nőtt, a 13. havi nyugdíjat elvették, a családtámogatásokat megszüntették, az otthontámogatási rendszert leépítették, devizahitelbe kergették az embereket (Arató Gergely: A Fidesz engedélyezte.), amibe aztán sokan tönkre is mentek. Jól tudjuk, hogy megszorításokat önök szoktak alkalmazni.

Megszorítások nincsenek, ehhez képest, ahogy az expozéban is elmondtam, különböző típusú, rajtunk kívül álló, tőlünk független veszélyforrások vannak, és a magyar kormány elkötelezett abban, hogy meg fogja védeni Magyarország polgárait és családjait.

Novák Előd képviselő úrnak azt szeretném mondani, hogy bizottságban lehet még erről beszélni, de a lőfegyverek és a lőszerek ellenőrzésével kapcsolatban mi visszaélésekre nem látunk lehetőséget, pontosan a nemzetbiztonsági érdekekből a technikai módosításnak az a célja, hogy minden körülmény között, amikor ilyen szükséges, akkor az ellenőrzéseket el lehessen végezni.

Keresztes képviselő úrnak a fejlesztési tanácsokkal kapcsolatban: nem a gyámság szót használnánk, hanem az együttműködést; főleg azon fejlesztési tanácsok esetében, ahol döntően közösségi, állami források felhasználásával tudnak megvalósulni a fejlesztések. Ezért kifejezetten hasznos, ha a fejlesztési tanácsban törvényesen, ennek megfelelően a költségvetésről alapvetően döntő, illetve a költségvetést a parlament döntése alapján felhasználó, a költségvetést a parlament elé beterjesztő kormány képviselői részt vesznek.

(15.20)

Bóka polgármester úr dicséretét köszönöm, tolmácsolni fogom neki. Nem kell félteni attól, hogy ön megdicsérte. Közöttünk erősebb a bizalom és az összetartozás, mintsem hogy ezt megingassa az, hogy egy ellenzéki képviselő kedvezően nyilatkozik egy politikustársunkról, szemben önökkel, ahol árulózni szokás, és a miniszterelnök-jelöltjük naponta keresi az árulókat minden bokorban, az önök pártjainak sorában. Nálunk ez másként van.

A fejlesztési régiókkal, tanácsokkal kapcsolatban egyébként a kormánybiztosok munkáját, az önök által is említett kormánybiztosok munkáját irányító Navracsics miniszter úr pedig bizonyára áll rendelkezésre a legkülönbözőbb műfajokban az Országgyűlés számára.

Nem szeretnék számháborúba menni az ügyben, hogy a szegénység, a szegénységnek való kitettség, hogy csökkent a váratlan kiadást nehezen viselő családok, háztartások száma. Tényleg azt kérem, képviselő úr  tegnap is talán Rétvári Bence idézte ezeket a számokat , ne nekünk higgyenek, az Eurostat statisztikáját nézzék meg! Minden dimenzióban kedvező változás történt az elmúlt években. Nem volt nehéz, a baloldali kormányokhoz képest alacsony szintről indultunk. Van még bőven teendő, de hogy az irány kedvező és a szegénység minden baloldali, hamis állítással szemben nem nő, hanem csökken Magyarországon, ezt az Eurostat számai alátámasztják, még akkor is, hogyha Harangozó képviselő úr felvonja a szemöldökét, ami természetesen szíve joga.

Ha a közlekedési reformokat is megnézzük, mi minden történt  a vasútvonalak, járműpark-felújítás, útépítés, autópálya-, gyorsforgalmiút-építés tekinte-tében , Budapest külön történet, ahol órákat lehetne beszélni arról, hogy Budapest közlekedésfejlesztésében az elmúlt 12 évben nagyon nagy részt kormányzati erőforrásokból és támogatással mi minden történt, egyszerűen nem stimmel, mintha nem ugyanazt a mozit néznénk.

Nincs megszorítás, rezsivédelem van. Mindig is azt mondtuk, kicsit azt érzem a rezsivel kapcsolatban, hogy ha van rajtunk sapka, az a baj, ha nincs, az a baj. Amikor bevezettük a rezsivédelmet eredendően úgy, hogy csak a családok védelmét szolgálta, az sem volt jó. Amikor kibővítettük, mert az ország gazdasági helyzete és a nemzetközi környezet sokkal stabilabb volt, lehetővé tette, kibővítettük önkormányzati gazdálkodó szervezetek számára, az is baj volt.

Most egyszerűen az történik, hogy van egy nemzetközi helyzet, van egy rajtunk kívül álló háborús helyzet, gazdasági válság, ugyanakkor tapodtat sem engedünk a családok védelméből. Ezt szolgálja a Rezsivédelmi Alap, ami a Honvédelmi Alap mellett a legfontosabb intézménye a jövő évi költségvetésnek is, és meg fogjuk védeni a magyar családokat ebben a tekintetben is.

Ironikusan mondhatnám Harangozó képviselő úrnak, hogy köszönjük a dicséretet, hogy megint léptek egy nagyot. Valóban mindig azon vagyunk, hogy mindenki léphessen egyet előre Magyarországon. Ez az elmúlt években a polgárok, állampolgárok, családok, vállalkozások tekintetében mindig meg tudott történni. Talán akkor lennék a legbölcsebb, ha úgy reagálnék a fölszólalására, hogy a békés egymás mellett élés jegyében úgy látom, abban tudunk egyetérteni, hogy szinte semmiben sem értünk egyet, de hát ennek szabad lennie. Demokráciában kormány és ellenzék viszonylatában a vita a természetes állapot, az egyetértés kivételes, kitüntetett pillanat.

Egy megjegyzést még csak: ahogy egyik tárgyban itt fölsorolta, hogy az egyik tárgybani törvényjavaslatot sem támogatták korábban sem, ezt sem fogják támogatni. Megszoktuk, hogy semmit sem támogatnak. Mivel önöknél a bizalom meg az árulózás másképp van, ezért nem árulom el, hogy melyik társától, de én az ön egyik társától tanultam  bölcs mondás volt , amikor meglepődve, évekkel ezelőtt egy fontos kormányzati javaslatra igent mondott, hogy kell olykor igent is mondani, hogy a nemek hitelesek legyenek. Ha valaki mindig csak nemet mond, az előbb-utóbb hiteltelenné válik.

Van annak diszkrét bája, hogy az 1990 előtt rendszeresen antidemokratikus módon saját állampolgáraival szemben erőszakot alkalmazó állampárt jogutódjának képviselője és a 2006-ban is magyar állampolgárokra törvénytelenül rárontó, erőszakot alkalmazó egykori kormányzat képviselője vádol bennünket azzal, hogy esetleg visszaélnénk a törvények adta lehetőségekkel.

Még egy megjegyzést azért: ma is sokat hallottuk ezt, hogy izgalmi állapot fenntartása. Délelőtt elhangzott, hogy a propaganda a győzelem oka. Tegyük fel egy pillanatra, föltéve, de meg nem engedve, hogy önöknek igaza van, és mi mindenféle gonosz szándéktól vezérelve manipulálni akarjuk az embereket, de amikor önök ebben találják meg a választási eredmények okát, akkor a magyarokat nézik le. Mert rólunk mondjanak kígyót-békát, azt megszoktuk; de ettől még tudjuk végezni a dolgunkat.

De hogyha mi manipulálni tudnánk a magyarokat, azzal önök valóban azt mondják, hogy a magyar szavazók nem felnőtt és nem önállóan gondolkodó emberek. A magyar emberek felnőttek, önállóan gondolkodnak, mindenféle hatás éri őket, mindenféle hírveréssel találkoznak, és el tudták dönteni, hogy mi a helyes választás Magyarország számára. Ne nézzék le a magyarokat! Tekintsék felnőtt embereknek a választókat, és békéljenek meg a választási eredménnyel! Néhány év múlva újra neki fogunk futni mindannyian.

Amit pedig a magánvagyonok növekedéséről mondtak, az extraprofitadót nem egy ember azon a listán meg fogja érezni. Hőbörögnek, de köztünk például ez az egyik különbség, hogy mi együttműködünk az ország érekében a nemzeti nagytőkések képviselőivel, de nem vagyunk a foglyaik, úgyhogy nem félünk akár személyesen nekik is érdeksérelmet okozni.

Az Országgyűlés kontrolljáról pedig azt tudom mondani, hogy ahogy eddig is, a veszélyhelyzet alatt az Országgyűlés folyamatosan működik és ülésezik, és tudja gyakorolni minden, a kormányt ellenőrző jogosítványát. Köszönöm szépen a tisztelt figyelmet. Továbbra is kérjük a törvényjavaslat támogatását.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage