CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kormány ismételten benyújtotta a költségvetést, és ismételten egy olyan költségvetést nyújtott be, ami hasonlóan az eddigiekhez, átláthatatlan és végtelenül igazságtalan. Átláthatatlan, hiszen nincs ebben az országban olyan állampolgár, azt hiszem, a kormányon kívül, aki pontosan meg tudná mondani, hogy a költségvetési törvény alapján jövőre mire mennyit fog költeni a kormány. De, ami ennél még nagyobb baj, hogy rendkívül igazságtalan is, mert bár a kormány azt kommunikálja, hogy az egyébként részben általa előidézett válságos költségvetési helyzetet nem az emberekkel fizetteti meg, ezzel szemben azt látjuk, hogy  és itt beszéljenek, azt gondolom, a számok  itt az emberek fogják megfizetni ennek a válságnak az árát.

2023-ban a költségvetési törvény tervei szerint jövedelemadóból, személyi jövedelemadóból és illetékekből mintegy 4000 milliárd forint bevétele lesz a költségvetésnek, áfából 7100 milliárd forintos bevételre számít, jövedéki adóból 1460 milliárd bevételre számít a kormány, és ezt mind-mind az állampolgárok fizetik meg részben a fogyasztásuk, részben a munka után fizetendő adójuk alapján.

Ezzel szemben azt látjuk, hogy a cégek által fizetett társasági adóból mindössze 792, de legyünk nagyvonalúak: 800 milliárd forintot szed be a kormány, ami azt jelenti, hogy míg a magánemberek befizetnek 12-13 ezer milliárd forintot a költségvetésbe, addig a társaságok  és itt elsősorban nagy társaságokról beszélünk  800 milliárd forinttal járulnak hozzá közös ügyeinkhez.

Itt csak szeretném megemlíteni, hogy a MOL-nak tavaly 1000 milliárd forint volt a nyeresége adózás előtt, és ehhez képest az összes magyar cég fizet 792 milliárd forintot. És utána csodálkozunk azon, hogy nem jut olyan fontos és kiemelt célokra, mint például a közalkalmazottak béremelése. Egyértelműen lehet látni  és azt gondolom, hogy ez a legnagyobb igazságtalanság ebben a költségvetésben , hogy a kormány tétlenül és tehetetlenül nézi, hogy a saját dolgozói bére elértéktelenedik. Az utolsó béremelést már rég elvitte az ez évi infláció, és legyünk őszinték, már a béremelés után is az volt a tapasztalat, hogy a közalkalmazottak bére a legalacsonyabb az országos összevetésben.

Egyszerűen döbbenet azt látni, hogy az állam nem becsüli meg a saját munkavállalóit, épp ezért azt mondjuk, hogy nem lehet tovább várni, inflációkövetővé kell tenni a közalkalmazottak és köztisztviselők bérét, mert ha ez így folytatódik, nem lesz, aki minőségben el tudja végezni a feladatot. És ne gondolják azt, tisztelt képviselőtársaim, hogy a levegőbe beszélek, mert van forrás a költségvetésben. Igaz, hozzá kellene nyúlni az adótörvényekhez. Ma azt látjuk, hogy gyakorlatilag a 9 százalékos profitadó igazi manna vagy ajándék az itthon dolgozó cégeknek, és ezzel szemben, ha a társasági adó felső kulcsát a multinacionális cégek összehasonlításában 25 százalékra emelnénk, mindjárt lenne forrás arra, hogy a közalkalmazottak bérét egy elfogadható mértékre emeljük. Nem fogadható el az, hogy gyakorlatilag a magyar kormány elsősorban és mindenekfelett a különböző nagy cégek érdekeit képviseli. Nem erre tettünk esküt, képviselőtársaim, és továbbra is követeljük, hogy a cégek helyett a magyar állampolgárok érdekei jelenjenek meg a költségvetésben. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage