TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Akkor kezdjük az állításaival! Azt mondta először, hogy átláthatatlan ez a költségvetés. Ezt minden évben elmondja az ellenzék a kormány által benyújtott költségvetésről, ez egy politikai felszólalás része.

Nézzük, hogy mi a valóság! Az a valóság, hogy Európa egyik legátláthatóbb költségvetése a magyar. Többek között azzal, hogy a kormány tavasszal már benyújtja az Országgyűlés elé, hogy legyen ideje mindenkinek felkészülni arra, hogy a január 1-jén hatályba lépő költségvetést megismerje, ez is ezt szolgálja. De a jogszabályok is biztosítják az átláthatóságot, hiszen az Állami Számvevőszék vizsgálja a benyújtott költségvetést, és a Költségvetési Tanács is. A Költségvetési Tanácsnak egyedülálló joga van a világon, ugyanis vétójoggal rendelkezik, ha nem ért egyet egy költségvetésitörvény-javaslattal.

Ami pedig az eltitkolt számokat és az átláthatóságot illeti, egy költségvetésről már bebizonyosodott, hogy biztosan valótlan számokat tartalmazott, az pedig 2006-ban történt, tisztelt képviselő úr. A baloldali kormányzás alatt az uniós szervek is megállapították, hogy a költségvetés valótlan számokat tartalmaz.

Ami az igazságtalanságot illeti, ez is egy egyedi és ellenzéki, baloldali vélemény, hiszen mi lehet abban igazságtalan, ha egy költségvetésnek a fő célja az, hogy megvédje az országot; hogy ennek az országnak békét és biztonságot adjon; hogy a magyar családoknak biztonságot adjon a különféle bajokkal, problémákkal szemben; hogy egyébként biztosítsa a gazdálkodóknak azt, hogy működjenek a gyáraik, az üzemek, hogy a dolgozóknak legyen hová bemenni dolgozni.

És hogy hogyan? Az elmúlt három ciklusban láthattuk, hogy az adócsökkentés politikáját folytatta a magyar kormány, és ma már nemcsak a társasági adót, a személyi jövedelemadót, hanem a munkabért, a jövedelmet terhelő adókat, járulékokat is jelentősen csökkentette. És ezt kell megvédeni. Azt kell megvédeni, hogy a gazdasági növekedés jövőre is 4 százalék fölötti legyen, és ezzel olyan adóbevételek termelődjenek, amellyel a költségvetésben meghatározott kiadásokat, a közszféra irányába is meghatározott kiadásokat tudja finanszírozni.

De nagyon fontos, hogy megvédje a rezsicsökkentés vívmányait. Ezt a baloldal sokszor kézlegyintéssel, gúnyolódással intézi el. Pedig ha meghallgatjuk a magyar embereket, ők tudják és láthatják a számláikon, hogy Európában a legalacsonyabb rezsiköltséget, rezsidíjat fizetik; és nem lehet más célja ennek a kormánynak, mint az, hogy ebben a nehéz helyzetben, háborús helyzetben a háborús inflációtól is meg kell védeni a rezsidíjakat, meg kell védeni a magyar családokat azoktól a rezsiáraktól, amelyek egész Európában már jellemzőek.

És meg kell védeni a nyugdíjasokat is, hiszen a nyugdíjasokat terheli szintén az infláció, ezért például a magyar kormány július hónapban 3,9 százalékkal növeli az év elején 5 százalékkal megemelt nyugdíjakat, és mindezt visszamenőleg teszi. Tehát már év közben intézkedéseket hoz a kormány annak érdekében, hogy megvédje a nyugdíjasokat. És a 2023. évi költségvetés tartalmazza az önök által, a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is teljes egészében.

Összességében a magyar költségvetés, a 2023-as védelmet nyújt a magyar embereknek. Átlátható és igazságos. Igazságos, mert a magyar emberekről szól, a magyar vállalkozásokról szól, az országról szól, hogy ebből a helyzetből minél kevesebbet érezhessenek a magyar emberek. Ez a célja a 2023-as költségvetésnek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage