TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Rendkívüli helyzet, rendkívüli intézkedés. Ahogy ön is elmondta, rendkívüli helyzetben vagyunk. Rendkívüli helyzetben vagyunk katonailag, hiszen a szomszédban háború zajlik már több mint száz napja. Vajon a háború kitörése előtt, február 24. előtt néhány nappal, különösen néhány héttel gondolta volna, hitte volna valaki, hogy mi vár ránk, hogy a szomszédban katonai agresszió történik és háború robban ki? Gondolta volna valaki, hogy ennek a hatásai gazdaságilag felbecsülhetetlenek az egész világra, különösen Európára? Különösen akkor, ha az Európai Unió olyan intézkedéseket hoz a háború kapcsán, amelyek jobban sújtják a saját polgárait, a saját országait, mint egyébként azt, akinek ezt szánják. Nehezebb helyzetbe hozza egész Európát, nehezebb helyzetbe hozza az ott élő embereket a magas energiaárak miatt, mint egyébként azt a célt, amit szeretne elérni katonai szempontból, azt elérje.

Igen, rendkívüli helyzet van, hiszen a Covid-járvány után teljesen más gazdasági helyzet alakult ki az egész világon. Az alapanyaghiány, az alapanyagok drágulása, a csiphiány, a beszállítás nehézsége olyan gondokat okozott a gazdaságban, amelyeket nem tud mindenki legyőzni. Erre jött az energiaválság, az energiaárak jelentős növekedése. Ilyen helyzetben kell nekünk megterveznünk a 2023-as költségvetést. Olyan helyzetben, hogy figyelembe kell venni, hogy az országot katonai szempontból meg kell erősíteni. Ezért van szükség a honvédelmi alap létrehozására, ezért van szükség arra, hogy Magyarország biztonságát és Magyarország békéjét biztosítsuk olyan intézkedésekkel, amelyeket mi mint kis ország a saját magunk védelme érdekében megtehetünk.

Rendkívüli intézkedésekre van szükség a magyar családok védelme érdekében. Rendkívüli intézkedésre, mert ha Magyarországra ráengedjük azt a gazdasági folyamatot, amit az Európai Unió erősít, az erős és magas energiaárakat, akkor azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt három ciklusban, az elmúlt 12 évben elértünk, bizony egy pillanat alatt a kútba dobhatjuk.

(14.40)

Nem engedhetjük meg, hogy Magyarországon olyan energiaárakat, rezsiköltséget fizessenek a családok, mint ahogy azt egyébként az Európai Unió szeretné. Ezért a magyar kormány mindent megtett, és megtett Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is Brüsszelben, láthatta, hallhatta mindenki.

Rendkívüli intézkedés szükséges ennek érdekében, és ezért Rezsivédelmi Alapot hoztunk létre, amelynek a bevételi oldalát extraprofitadóval fogjuk feltölteni. Az extraprofitadó olyan adó, amelyet olyan cégek fizetnek, amit a rendkívüli gazdasági helyzet okozott, hozott számukra; olyan adó, olyan bevételtől, olyan nyereségből vonunk el a Rezsivédelmi Alapba forrásokat, amelyeket egyébként a cég nem tervezett, nem tervezhetett, mert ezt a rendkívüli gazdasági helyzet hozta számukra. Az üzleti terveiben ezek a pluszbevételek nem is szerepelnek. Ezekből a bevételekből fogjuk megvédeni a megnövekedett rezsiáraktól a családokat, hiszen a családokat nem érintheti a magas rezsiköltség. De emellett az eddig bevezetett intézkedések, amelyek a magyar családok, a gyermekvállalás, a gyermeknevelés támogatását segítették, ezek a programok és az otthonteremtési program mind-mind tovább fognak folyni.

Összességében a költségvetés, egyensúlyi költségvetés is biztosítja a legalapvetőbb célt, a magyar családok védelmét, a nyugdíjasok védelmét, a foglalkoztatottság védelmét és a rezsicsökkentés megvédését. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage