VARGA ZOLTÁN (DK): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Gondolom, ön fog majd válaszolni. Egy nagyjából kéthetes élményemet szeretném önnel, önökkel megosztani, hátha egyszer megértik, és megérti ön is, államtitkár asszony, hogy miért is nem szabad tönkretenni az önkormányzatokat. Tudniillik nagyjából két hete találkoztam egy debreceni családapával, aki elmesélte nekem, hát, elég bús arccal, hogy tulajdonképpen a kormány miatt, önök miatt nem tudta elvinni a hatéves kisfiát gyermeknapozni, és itt most előre szólnék, hogy a történet fényében ez nem is tűnik nagyon túlzó kijelentésnek. Közismert ugyanis, hogy önök évek óta nem fizetnek rendesen a DHK Kft.-nek, a debreceni önkormányzat hulladékkezelő cégének. A jelenlegi tartozásuk a debreceni cég felé most súrolja az 1 milliárd forintot.

Az idei évben ez a tartozás már akkora mértékű volt az államnak a cég felé, hogy a cégnél arra kényszerültek, hogy a debreceni, 2021 augusztusában kigyulladt lakossági hulladékudvart egyszerűen bezárják, és ne nyissák újra. Eddig ide bármely debreceni polgár gyakorlatilag bármilyen hulladékot elvihetett, ráadásul kis túlzással bármikor, és teljesen természetesen szelektíven gyűjtve. Ócska tévé, megunt bútor, tudják, ahogy ilyenkor ez lenni szokott, elromlott hűtő, mindegy volt, bármit bármikor el lehetett vinni ebbe a közös hulladékudvarba, nem is kellett sokat sorban állni.

Mivel önök nem fizették ki ezt az önkormányzati céget, ez a hulladékudvar a kigyulladás után egyszerűen bezárt, és helyette pedig a várostól közel 10 kilométerre lévő szeméttelepre lehet már csak elvinni a lakossági hulladékokat. Mindösszesen csak egy hétvégi napot kell rááldozni. Mondhatják erre, hogy ez nem is olyan sok. Igen, de ez a hulladéklerakási lehetőség mindösszesen csak szombat-vasárnap adatik meg most már a debrecenieknek, és emellett vagy emiatt pedig természetesen több órát kell sorban állni, mire az ember egyáltalán leteheti a hulladékát.

Higgyék el nekem, higgye el, államtitkár asszony, elég dühös volt ez a debreceni úriember, nevezzük őt az egyszerűség kedvéért Balázsnak, aki egy ilyen sorban állással töltötte a gyermeknapot ahelyett, hogy a kisfiát vitte volna el a gyermeknapi programokra.

(14.50)

Azt gondolta pedig, hogy reggel, még minden családi program előtt lezavarja ezt a dolgot, de nem sikerült neki.

Kérdezem hát államtitkár asszonyt: miért ellenségei önök a debreceni családoknak? Hiszen ha csak hétvégén, valami hihetetlen minőségű, leginkább harckocsival megközelíthető úton, kilométereket zötyögve, messze a városon kívül lehet lerakni többórás sorban állás után a lakossági hulladékot, akkor azok. Miért ellenségei önök a természetnek? Hiszen a jelenlegi helyzetben már közel sem szelektíven, hanem együtt és ömlesztve tárolják itt a szemetet. Miért ellenségei önök a debreceni erdőknek? Hiszen nagyon sokan már az erdő szélére pakolják le a szemetet, ahelyett, hogy órákat sorban állnának.

És végül, de nem utolsósorban: hány várost tesznek még tönkre és élhetetlenné Debrecenen kívül? Köszönöm szépen, várom megtisztelő válaszát. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage