DR. APÁTI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterhelyettes Asszony! Június 4-én egy kormányrendeletben önök közölték a magyar társadalommal, hogy innentől kezdve kizárólag a lakosság számára kívánják fönntartani a rezsicsökkentés kedvezményeit. (Nacsa Lőrinc: Nem igaz!) Egyben ezzel véget is ért a pozitív tényezők rövid felsorolása; legalább a lakossági fogyasztók körére még megmaradt, őket még nem tették ki ebből a kedvezményből. Kirúgtak onnan legalább 30-40 ezer magyar mikro- és kisvállalkozót, akik nyilván jelentős áremelésre kényszerülnek, kénytelenek lesznek arra, hogy a rezsiemelkedés kedvezőtlen hatásait áthárítsák a vevőikre, a fogyasztóikra, de a VOSZ főtitkára szerint a tömeges csőd még így sem lesz elkerülhető. A legfinomabban szólva, önök tévedésbe ejtettek és tévedésben tartottak több tízezer vagy talán több százezer magyar embert a választási kampány során, hiszen akkor még nem erről volt szó.

Legalább 30-40 ezer mikro- és kisvállalkozó számára legalább háromszoros-ötszörös, de a legrosszabb forgatókönyv esetén akár hétszeres rezsiemelkedésre kell számítani. Ennek a kormányrendeletnek a megjelenéséig legalább a tíz főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató vagy a nettó 4 milliárd forint éves árbevételt el nem érő gazdasági társaságok, vállalkozások élvezhették a rezsicsökkentés előnyeit. Az ötödik Orbán-kormány első intézkedései egyikeként ezt kívánja most megszüntetni. Arról nem is beszélve, hogy mit lehet kezdeni azzal a vállalkozói körrel, ahol a vállalkozó vagy az ügyvezető állandó lakóhelye és a gazdasági társaság székhelye egybeesik, egy és ugyanazon lakcímen van, hogyan lehet majd különválasztani a lakossági és a vállalkozási célú áram- vagy gázfogyasztást?

Történik mindez egy olyan gazdasági környezetben, amikor számos kedvezőtlen hatás külön-külön is, egyenként is súlyos terheket ró egy kisvállalkozásra, együttesen van jelen. Gondolok itt a súlyos készlet-, nyersanyag-, alkatrész- és munkaerőhiányra, gondolok itt a történelmi mértékű, körülbelül 30 éve nem látott mértékű inflációra, a történelmi mélyponton lévő, rekordgyenge forintra, és hogyha az elmúlt két évre visszatekintünk, azt látjuk, hogy a második világháború óta nem látott rendkívüli intézkedésekkel, korlátozásokkal, tilalmakkal kellett szembenéznie a lakosságnak és a vállalkozóknak egyaránt, és ilyen körülmények között bizony nem volt egyszerű egy vállalkozásnak sem a régi bevételi színvonalat fönntartani.

A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja szerint nem a kisvállalkozókat kellene terhelni azzal, hogy a piaci rezsit robbantjuk rájuk egy ilyen kedvezőtlen gazdasági környezetben, hanem onnan kellene elvenni, ahol extraprofit termelődött az elmúlt időszakban. Az általunk csak járványszolidaritási adónak nevezett, önök által extraprofitadónak minősített (Az elnök csenget.) intézkedéseket kellene kiterjeszteni a vakcinagyártókra, a gyógyszergyártókra és mindazokra, ahol extraprofit termelődött, nem a kisvállalkozásokat tönkretenni, amelyek a gazdaságfejlesztési miniszterrel ellentétben (Az elnök csenget.) nem lesznek képesek ezt kigazdálkodni.

Kérdezem a miniszterhelyettes asszonytól, hogy hajlandóake visszavonni az intézkedést, illetve ha netalántán nem, akkor milyen kompenzációra, milyen segítségre számíthatnak önöktől ezek a vállalkozások és a munkavállalóik. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage