BERKI SÁNDOR (Párbeszéd): Tisztelt Államtitkár Úr! 2012. szeptember 1-jétől hatályos az a törvény, amellyel a második Orbán-kormány a tankötelezettség általános korhatárát 18-ról 16 évre csökkentette.

(15.30)

A változtatás jelentős vitákat váltott ki már az elfogadáskor is. A szakértők jelentős része politikai hovatartozástól függetlenül is bírálta a kormány akkori javaslatát.

Most itt állunk a Parlament falai között, és eltelt tíz esztendő. Ez a tíz év elegendő kell hogy legyen ahhoz, hogy tisztán lássuk az akkori törvénymódosítás következményeit. Azt, hogy jót tette a magyar oktatásnak vagy sem.

Tudjuk például, hogy a törvény hatálybalépését követően jelentősen nőtt a közfoglalkoztatottak száma. 2013-ban például az összes közmunkás 17 százalékát a közoktatásból kiesett korosztály tette ki. Ez egészen addig tartott, míg a kormány el nem indította az „Ifjúsági garancia” programot, amely a 25 év alattiak álláskeresését hivatott segíteni.

Azt is látjuk, hogy a korai iskolaelhagyók aránya a korábbi 10,8-ról 12 százalék fölé emelkedett az elmúlt tizenkét évben, miközben az EU-ban ez a szám csökken. A KSH adatai ezt szintén megerősítik: a törvény hatálybalépését követő években elkezdett csökkenni a középiskolás gyermekek száma, a 2014-2016 közötti két évfolyamban 102 ezerről 90 ezerre csökkent a szakiskolások száma. Ez kétszer annyi, mint amennyivel a középiskolások létszáma csökken.

A foglalkoztatási ráta szintén aggasztó adatokat mutat. A KSH adatai szerint a 15-19 éves korosztályban 1,8 százalékról 5 százalék fölé emelkedett a közmunkások száma. 2013 januárjától egy év alatt több mint ötszörösére nőtt a 16-25 év közötti korosztályban.

Tisztelt Államtitkár Úr! Sajnos a törvénymódosításnak pont azok a gyerekek estek áldozatául, akiknek a legnagyobb szükségük lenne az állam védőhálójára, a pedagógusok figyelmére, hiszen ezek sokszor hátrányos helyzetű gyermekek rossz családi háttérrel, akiknek az életben való boldoguláshoz szüksége lenne az iskola és a tanárok adta gondoskodásra.

Kérem tehát államtitkár urat, hogy adjon választ arra a kérdésemre, hogy tíz év elteltével, egy évtized tapasztalatai után hajlandóe felülvizsgálni a kormány a korábbi döntését, és visszaállítjae a tankötelezettséget 18 éves korra. Köszönöm válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage