BAKOS BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Múlt héten Csárdi Antal képviselőtársam napirend előtti kérdésére Fürjes Balázs államtitkár úr azt válaszolta, hogy a kormány kész komolyan megfontolni a klímabérletre vonatkozó javaslatunkat. Ennek örülnénk, és ami a legfontosabb, hogy az ország is örülne, mert jelentősen javítaná az energiabiztonságunkat, csökkentve a fosszilis energiától való függést, legyen az orosz, amerikai vagy szaúdi.

Energiafüggetlenségünk érdekében rendszerszintű változás szükséges a teljes energiagazdálkodásunkban, így a közlekedésben is. A közösségi közlekedéssel radikálisan lecsökkenthető az ágazat energiaigénye és a károsanyag-kibocsátása, ezért növelni kell a közösségi közlekedést rendszeresen használók arányát. A klímabérlet vonzóbbá teszi a közösségi közlekedést, és segítséget jelent mindazoknak, akiknek az elszabadult energiaárak miatt nehézséget jelent a közlekedés.

Javaslatunk szerint a klímabérlet havi 5000 forintba kerülne, és minden hazai tömegközlekedési eszközre érvényes lenne, kivéve természetesen a helyköteles járatokat. A klímabérletet három hónapra vezetnénk be. A három hónap lejárta után pedig valódi társadalmi egyeztetést kell lefolytatni arról, hogy maradjone tartósan vagy időszakosan a klímabérlet, és hogy milyen fejlesztések szükségesek a fenntartásához, valamint milyen forrásból lehet azt finanszírozni.

A klímabérlet tartós bevezetését ezen valós társadalmi egyeztetés, tehát nem egy szokásos nemzeti konzultáció után javasoljuk. A három hónapos klímabérlet bevezetésének elengedhetetlen feltétele, hogy annak költségeit az állam teljes egészében átvállalja. Az általunk nagyjából 100 milliárd forintra becsült költségekre a kivéreztetett önkormányzatoknak és a közösségi közlekedési cégeknek sincsen forrása. Az államnak ezzel szemben van, hiszen egy zöldintézkedés fedezetét könnyen elő tudja teremteni, például bevezeti a multi cégekre és a nagyvállalatokra érvényes társasági adó 25 százalékos felső kulcsát.

(15.40)

Csak a MOL tavaly ezermilliárdos nyereségének adójából lehetne finanszírozni ezt az intézkedést, és mi lenne tisztább és logikusabb, mint egy szennyező nagyvállalat extraprofitjából fedezni a klímabarát és az energiafüggetlenséget segítő intézkedést?

Tisztelt Államtitkár Asszony! Bevezetie a kormány a klímabérletet, támogatjae az LMP ez irányú javaslatait a parlamentben? Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage