DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A mögöttünk álló 30 esztendő több mint fele úgy telt el, hogy valamelyik hazánkkal határos ország fegyveres konfliktusban volt érintett, és sajnálatos módon jelenleg is háború sújtja az egyik szomszédunkat. Magyarország nemzetközileg is kiemelkedően biztonságos országnak számít, mégis gyakran igen közel van hozzánk egy-egy háborús tűzfészek, így a béke és a biztonság megőrzésére kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Ezért tartom kiemelkedő jelentőségűnek az évek óta zajló haderőfejlesztési programunkat, melynek célja, hogy Magyarország önvédelmi képessége megfeleljen a XXI. század kihívásainak, és hogy a Magyar Honvédség egy meghatározó erő legyen a térségünkben.

Van hová fejlesztenünk a magyar haderőt, hiszen a NATO-hoz való csatlakozásunk után alig néhány évvel az akkori baloldali kormányok a hadsereg reformjaként a trianoni békediktátum katonai rendelkezéseivel összevethető demilitarizációs programot hajtottak végre. Megszűnt a sorkötelezettség, egy működésképtelen, önkéntes tartalékos rendszer jött létre. 2010-ben összesen 17 önkéntes tartalékosunk volt. A fegyvereinket és haditechnikai eszközeinket jelképes összegekért vagy ingyen adták át más országok hadseregeinek, vagy éppenséggel az ócskavastelepeken végezték; mindezt úgy, hogy semmilyen program nem volt a pótlásukra, teljes fegyvernemek működése lehetetlenült el így. Az akkori baloldal talán abból a hibás feltételezésből indult ki, hogy a NATO nem várja el, hogy saját erőfeszítéseket tegyünk önmagunk védelme érdekében. 2010-ig egy olyan úton jártunk, amely teljes tévedés volt, olyan politikusok vezetésével, akik ma is itt ülnek a parlamentben.

Magyarország korábbi lemaradásait behozva várhatóan 2024-re érhet el odáig, hogy a védelmi kiadások GDP-arányosan elérjék a 2 százalékot. Tisztelettel kérdezem: hogyan látja a Magyarország előtt álló biztonsági kihívásokat? Milyen választ adhat ezekre a folyamatban lévő haderőfejlesztési program? Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage