VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, ön jól idézte fel azokat az esztendőket, amikor a baloldali liberális kormány vezette ezt az országot. Visszaemlékezhetünk, mintegy három évvel a NATO-csatlakozás után jelentette ki Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszter, hogy a környéken, Európában, a világban nem lesz háború, és Magyarországnak nincs szüksége honvédségre, és ezért nemes egyszerűséggel a ciklus első felében tönkretették a Magyar Honvédséget, majd a baloldali liberális kormány a második ciklusában tönkretette Magyarországot is.

Így nagyon mélyről indultunk 2010-ben, hogy ezt az országot az összeomlás széléről visszarántsuk, és valóban évekig csak arra volt ereje Magyarországnak, hogy tartsa, a honvédelmi költségvetést szinten tartsa. Megjegyzem, ez akkoriban nagy teljesítmény volt, és a NATO-ban is kivívtuk az elismerést.

Ön nagyon megengedően fogalmazott, amikor azt mondta, hogy talán abból a feltételezésből indultak ki. Igen, abból a feltételezésből indultak ki, hogy majd a NATO a kollektív védelem elve alapján megvédi Magyarországot, de egy NATO mint szövetség csak akkor lehet erős, ha a tagjai is erősek.

(15.50)

Ezért a NATO keretében biztosított kollektív védelem csak akkor él, akkor érvényes és akkor hatékony, ha a tagjai erősek.

Ezért céljaink változatlanok: elkötelezettek vagyunk a Magyar Honvédség modernizációja mellett, aminek köszönhetően nem 2024-ben, hanem már 2023-ban el fogja érni a magyar honvédelmi költségvetés GDP-arányosan a 2 százalékot. Nagy utat tettünk meg tehát 2010 óta az elmúlt 12 esztendőben, és így a Magyar Honvédség hosszú idő után újra érdemi, alkalmazható, hatékony és bevethető képességeket szerez meg, amivel regionális szinten is meghatározó, a kor színvonalán alkalmazható hadereje lesz Magyarországnak.

Ezzel párhuzamosan újjászületik, újjáteremtjük a magyar védelmi ipart is, hiszen ebben a folyamatosan romló nemzetközi biztonsági környezetben kiemelkedő fontosságú nemcsak a védelem képessége, hanem a saját védelmi ipari kapacitás is, ezen belül a meglévő kapacitások bővítése, valamint új kapacitások létrehozása a járműgyártás, a lőszergyártás és a kézifegyvergyártás területén is. Ebben nagyon fontos a nemzetközi partnerekkel történő együttműködés és a vegyesvállalatok létrehozása.

A program fejlesztési területei a Magyar Honvédség teljes egészét lefedik: a szárazföldi haderő, a légierő, a vezetési-irányítási képesség, a logisztikai és támogató erők fejlesztése, valamint az önkéntes és tartalékos képesség fejlesztése is része ennek a programnak.

A védelmi költségvetés növelésével tehát a haderőfejlesztési programok folytatódnak, elengedhetetlen feltételt jelentenek a honvédség nemzetközi feladatrendszerének ellátásához is, és tovább erősítjük Magyarországot, Magyarország békéjét és biztonságát őrizzük. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage