BALASSA PÉTER (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Európa országai közül mi fizettük be, magyar állam a legtöbb pénzt áfaként, 5397 milliárd forintot az előző évben. Köszönhető ez a magyar kormánynak, annak a magyar kormánynak, amely 2012. január 1-jén bevezette a 27 százalékos áfát. Akkor még nem hivatkozhattak pandémiára vagy háborús helyzetre.

De hogyha továbbgondoljuk, a 10,7 százalékos infláció, ami májusban megjelent, ez körülbelül azt jelenti a magyar családoknak, hogy 530-600 milliárd forinttal fognak többet befizetni a magyar államkasszába, ami a magyar kormánynak jó, de a magyar adófizetőknek, azoknak az embereknek, akik adófizetőkként ezt a pénzt befizetik, nekik kell majd megspórolni, hogy ezt az áfát befizessék. A Jobbik Magyarországért Mozgalom ezért az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését javasolta, a nulla százalékra csökkentést, ami jelen pillanatban azonnali megoldást nem jelent, de a családoknak egy spórolást és olyan segítséget jelentene, ami akár egy kiló kenyérnél 200 forintot, a felvágottnál is több száz forintot jelent, de a gyümölcsöknél vagy a zöldségek esetében is a 27 százalékos áfa helyett óriási megtakarítást jelentene.

Ezért a néppárti Jobbik úgy gondolja, hogy a magas inflációra tekintettel az élelmiszeráraknak a 27 százalékos, rekordmagas áfája az emberek zsebében kell hogy maradjon. Ezért bízunk benne, hogy a kormány is támogatja, amely folyamatosan hirdeti magáról azt, hogy az emberek jóléte számára a legfontosabb. Ha nem támogatják az alapvető élelmiszereknek a nullaszázalékos áfakulccsal való adózását, adómentességét, akkor világosan látszik, hogy a gazdasági válság árát a magyar családokkal akarja megfizettetni a kormány.

Mindezekre tekintettel érdemes tisztázni, a fentiek tudatában is tartjae álláspontját a kormány, hogy elzárkózik a Jobbik javaslatától a nullaszázalékos áfáról. Ha igen, miért? Miért az Európa-rekorder 27 százalékos áfával akarja a kormány megfizettetni a családokkal a válság árát? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ha tényleg marad az áfa, mennyit keresnek idén a magyar embereken? Kiszámolták már, mennyi áfabevétel-többlettel számol a kormány az elszabadult két számjegyű inflációnak köszönhetően? Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage