BEDŐ DÁVID (Momentum): Nagyon köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Kedves Államtitkár Úr! Alig egy hete szólaltam fel napirend előtt, ahol azt kérdeztem kormányunktól, hogy mikor fogják végre hazahozni az egy éve befagyasztott uniós pénzeket Magyarországnak. Sajnos akkor érdemi és konkrét választ nem kaptam, így kénytelen vagyok ismét feltenni a kérdést.

Az önök pánikszerű megszorításaiból, melyeket az elmúlt időszakban bejelentettek, látom, hogy egyvalamiben egyetértünk: Magyarország gazdasága és az állami költségvetés nagy bajban van.

Amiben nem értünk egyet, az a súlyos válsághelyzet megoldása. Önök a válság első jeleire adóemeléssel, megszorításokkal és az állami beruházások brutális visszavágásával reagálnak, pedig a valódi megoldás az EU-s pénzek hazahozatala lenne; 12 éve ebből tartjuk fenn a gazdasági növekedést. Miből gondolják, hogy most egyik pillanatról a másikra képesek lesznek ezen források nélkül kormányozni? Márpedig úgy tűnik, mintha önök már lemondtak volna az EU-s pénzek nagy részéről. Bár a jövő évi költségvetésben számolnak EU-s forrásokkal, de messze nem annyival, amennyi Magyarországnak járna, és a betervezett kevés EU-s pénz sorsa is bizonytalan lábakon áll.

Pedig az Európai Unió semmi olyat nem kér, ami ne lenne Magyarországnak a jól felfogott nemzeti érdeke. (Rétvári Bence: Halljuk! Mit kér?) Annyit kérnek, hogy adjunk garanciát arra, hogy ezeket a pénzeket a magyar emberekre és ne a politikusok barátainak meggazdagodására költsük. (Rétvári Bence: Cseh Katalin? Zárjuk ki?) Azért ez nem egy olyan félelmetes kérés! Az EU minden országa be tudja tartani rajtunk és talán a lengyeleken kívül. Egy közösség pedig mindig úgy működik, akkor részesülünk az előnyeiből, ha betartjuk annak közösen elfogadott szabályait.

Államtitkár Úr! Világos kérdést teszek fel önnek, és arra kérem, hogy világos választ adjon. Melyek azok az uniós elvárások, amelyek betartása ön szerint nem éri meg az uniós pénzek hazahozatalát? Melyek azok a konkrét lépések, amelyeket tesznek annak érdekében, hogy hazahozzák az EU-s pénzeket? Köszönöm szépen. (Taps a Momentum és az MSZP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage