DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Egy ország életében, működésében nem lehet olyan állapot, hogy az egészségügyi ellátás ne élvezzen elsődleges prioritást minden egyes szinten, a legmagasabb szintű kórházi ellátástól kezdve a legkisebb település háziorvosi-gyermekorvosi ügyeletéig.

Most a szolnoki kórházban csak bizonyos napokon lehet szülni gyermekeket; a többi napon a kismamákat több mint 100 kilométerre szállítják. Hiába próbálta a kormánypárti polgármester elbagatellizálni az ügyet, ez tény. Erről számolnak be a helyi lakosok, konkrét példákat leírva. Sőt, egyre több hír érkezik a szolnoki kórházból, hogy más osztályokon is gond van az ellátással, és ez egy megyei kórház, a megye legfontosabb és kiemelt egészségügyi intézménye.

Akkor milyen gondok lehetnek a kisebb kórházakban vagy a kistelepülési szakorvosi ellátásban, háziorvosi ellátásban? Súlyosak. Mostanra olyan mértékben csökkent a lakosság egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése, ami azonnali beavatkozást sürget.

(16.30)

Ezt nem én mondom, nem az ellenzéki pártok mondják, hanem Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója e hónap elején, a Magyar Kórházszövetség kongresszusán. Tehát ismétlem: nem az önök által lenézett ellenzéki politikusok vagy a magyar polgárok mondják, hogy baj van, hanem a szakmai szervezet vezetője. És tényleg baj van. Csak egy példa: az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján elérhető adatok szerint több százezerre tehető azon magyar emberek száma, akiknek nincs állandó háziorvosa. De még sorolhatnám azokat a tényeket is, a magyar emberek történeteit, melyek megmutatják, hogy baj van a magyar egészségügyben, az emberek nem jutnak hozzá a megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

A Fidesznek volt 12 éve, hogy rendbe hozza az egészségügyet. Nem sikerült. Most kaptak újabb négy évet, hogy bizonyítsanak. Mit szándékoznak tenni, államtitkár úr? (Taps az ellenzéki oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage