SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterhelyettes, Államtitkár Úr! 2022. május 31e egy fontos határidő volt a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások számára, ugyanis a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény alapján eddig kellett a 2021-es évről szóló éves beszámolójukat letétbe helyezni és közzétenni. Ezt a kötelezettséget azzal lehet teljesíteni, hogy a vállalkozó az éves beszámolóját elektronikusan megküldi az Igazságügyi Minisztérium által működtetett Céginformációs Szolgálatnak.

De milyen határidők vonatkoznak a költségvetési szervek, ezen belül a minisztériumok éves költségvetési beszámolóinak elkészítésére és közzétételére? Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013-as kormányrendelet értelmében a minisztériumoknak a 2021. évről szóló éves költségvetésibeszámoló-adatait 2022. február 28-áig kellett a Magyar Államkincstár által működtetett elektronikus adatszolgáltató rendszerbe feltölteni. Átvizsgáltuk a kormany.hu oldalon a dokumentumtárban közzétett közérdekű adatokat és a közadattar.hu oldalt, hogy megnézzük az előző kormányzati ciklusban minisztériumi igazgatásra vonatkozó költségvetési beszámolók elérhetőségét. A 2022. június 10-éig közzétett adatok alapján azt tapasztaltuk, hogy nagyon kevés minisztérium tett eleget ennek, összességében a minisztériumok fele egyáltalán nem, a többi pedig részben tett eleget a költségvetési beszámolókra vonatkozó közzétételi kötelezettségének.

Azt kérdezem tisztelettel, hogy a vállalkozókhoz képest a költségvetési szerveknek miért nem kell a szöveges indoklást közzétenni. Mi az oka annak, hogy a tárcák nem tesznek eleget a közzétételi kötelezettségüknek, tervezike a közzétételi kötelezettség szigorítását, illetve a mulasztás szankcionálását, a mihamarabbi pótlását? Köszönöm. (Taps a Mi Hazánk képviselői részéről.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage