DR. MELLÁR TAMÁS (Párbeszéd): Köszönöm szépen, elnök úr. Azt szeretném kérdezni a tisztelt pénzügyminiszter-helyettes úrtól, hogy vajon a kormány mikor szánja el magát arra, hogy egy hathatós antiinflációs, stabilizációs programot vezessen be. Nyilvánvalóan azért is fájóan aktuális ez a dolog, mert a májusi statisztikai adatok azt mutatják, hogy az infláció immáron 10,7 százalékra emelkedett, a maginfláció 12,2 százalék, az élelmiszerek ára 18,7 százalékkal emelkedett, és már a tartós fogyasztási cikkek ára is 11,4 százalékkal emelkedett. A maginfláció magas értéke azt mutatja, hogy az infláció velünk fog maradni hosszabb időn keresztül, hosszabb távon is, s ez nemcsak átmeneti hatást, hanem egy tartós hatást is jelez.

Ugyanakkor még nyomatékosan azt is hangsúlyozni kell, hogy a mostani infláció egy elfojtott infláció, mert a rendszerben sokkal nagyobb inflációs nyomás van. Azért elfojtott, mert a kormány a rezsicsökkentéssel befagyasztotta az energiaárakat, és az üzemanyagár-sapka alkalmazásával is visszafogta az árak emelkedését. De ezeknek a befagyasztásoknak óriási költségterhe van, tehát ez nem sokáig tartható fenn. Ha a kormány megszünteti, akkor az infláció akár 20 százalék fölé is emelkedhet.

Azt szeretném kérdezni tisztelettel, hogy mikor vezet be egy hatásos antiinflációs stabilizációs csomagot a kormány annak érdekében, hogy kikerüljünk az inflációs spirálból, hogy kikerüljünk az ár-bér, az ár-nyugdíj és az ár-árfolyam spirálból, mert a mai napon az látható, hogy ez a három spirál egyre erőteljesebb és egyre följebb nyomja az inflációt. S azt gondolom, hogy nekünk nagyon negatív tapasztalataink vannak a történelemben arra, hogy milyen is magas infláció mellett élni. Köszönöm szépen. (Taps a Momentum soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage