TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Azért Észtországban 20 százalék az infláció, Litvániában 18,5, Csehországban 13,2, Lettországban 16,4, Lengyelországban is magasabb: 11,4, Hollandiában 11,2, és még sorolhatnék jó néhány országot. Magyarország a középmezőnyben van ezzel az inflációs adattal.

De amit először mondott, hogy ne essünk bele az ár-bér spirálba: az inflációt nem Magyarországon hozzuk létre, hanem a háború, a nemzetközi gazdasági folyamatok, az ön által is elmondott nyersanyagár-növekedés eredménye, az ipari termelés akadozása, ez hiányzik, az hiányzik. Tehát azt nem mi okozzuk.

Viszont ön azt mondja, hogy ne menjünk bele a bér-ár spirálba, magyarul: ne adjunk béremelést, hagyjuk, hogy elmenjen az infláció, a reálbérek csökkennek (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), és az emberek pedig rosszul járnak. Ön ezt a módszert a hetvenes évekhez hasonlítja. Inkább hasonlítsa ön a hetvenes évek módszeréhez, de akkor sem engedjük, hogy az emberek rosszul járjanak, és az infláció, a háború árát ők fizessék meg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage