NACSA LŐRINC (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! Mindannyiunk számára egyértelmű, hogy az orosz-ukrán háború olyan világgazdasági helyzetet eredményez, amely mindenki számára, az egész világ, Európa és benne Magyarország számára is egy megterhelő állapot. António Guterres, az ENSZ főtitkára mondta azt, hogy a háború az élelmezésbiztonságra, az energiaszektorra és a pénzügyekre is rendszerszintű hatást fog gyakorolni, és példátlan éhínséggel és nyomorral fenyeget, egy újabb világgazdasági válság kirobbanása áll előttünk.

Az elhúzódó háború és az energiaválság tehát ehhez a világgazdasági válsághoz vezethet, ezért ebben a kritikus nemzetközi helyzetben a magyar kormánynak egyértelmű a feladata: a magyar emberek békéjét és biztonságát kell garantálni, és meg kell őrizni az ország energiabiztonságát és a magyar családoknak a rezsicsökkentés eredményeit. Éppen ezért hozta létre a kormány a Rezsivédelmi és a Honvédelmi Alapot, amelyekbe azoknak a szektoroknak kell különadót fizetniük, amelyek extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban. Az alapok célja, hogy a kormány a továbbiakban is megvédje a magyar lakosságot a drasztikusan emelkedő energiaáraktól, és az ország biztonságának megerősítéséhez folytassa az elmúlt években megkezdett haderőfejlesztést.

Sajnálatos azonban, hogy bár mi mindent megteszünk, a baloldal folyamatosan támadja a rezsicsökkentést, folyamatosan támadja az extraprofitra kivetett különadót. Korábban úgy jellemezték a rezsicsökkentést, hogy ostobaság, meg sem történt, Gyurcsány Ferenc pedig a multik profitjáért aggódott; nemhiába, mert az ő kormányzásuk alatt, 2010 előtt 15-ször emelték az energiaárakat, Európa legdrágább rezsijét fizették a magyar emberek a Gyurcsány-kormány alatt, mert ők külföldi kézbe adták a szolgáltatókat, és még garantálták is nekik a profitokat.

Azt gondolom, hogy példátlan és szégyenletes a baloldal mostani viselkedése, hogy megszüntetné a rezsicsökkentést, ezért kérdezem tisztelettel, államtitkár asszony, hogyan tudjuk megvédeni a magyar emberek rezsiköltségeit. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage