DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon szépen köszönöm, hogy egy ilyen fontos témát hozott elő, és teljesen egyetértünk abban, hogy a rezsicsökkentés intézményét meg kell védenünk. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a 2013 óta bevezetett rezsicsökkentés és annak védelme kiemelt helyet foglal el a magyar kormány döntéseiben, ennek köszönhetően a magyar családok az intézkedés bevezetésétől 2021-ig összesen több mint 2000 milliárd forintot spóroltak meg, a tavaly bevezetett benzinárstoppal pedig Európán belül a legalacsonyabb üzemanyagárat fizetik, és egy tankolással átlagosan 12 ezer forintot tudnak megspórolni.

Azt mindenféleképpen ki kell emelni, hogy amennyiben a baloldal kormányozna, az áram több mint háromszorosára, a földgáz ára pedig az öt és félszeresére emelkedne, ez összesen négy és félszeres rezsiemelkedést jelentene egy átlagos magyar családnak, így egy havi 22 ezer forintos rezsiszámla 101 ezer forintra emelkedne, ami havonta 79 ezer, éves szinten több mint 948 ezer forint többletköltséget jelentene egy átlagos magyar családnak.

(17.10)

Azt is ki kell emelni, hogy nagyon elszabadultak az energiaárak Európán belül. A gázáraknál a magyar lakossági árakhoz képest Amszterdamban 15-szörösét fizetik a lakosok, míg Bécsben 12-szeresét, Stockholmban és Londonban a 11-szeresét, de Berlinben is majdnem a tízszeresét.

Ezek alapján teljesen világos, ha elzárnák a gázcsapokat, drasztikusan emelkednének a gázárak, és teljesen leállna a gazdaság. Az nagyon jó hír, hogy a jövőben nemcsak a lakosság számára tudjuk biztosítani a rezsicsökkentést, hanem százezer kis- és mikrovállalkozás számára is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage