KORDÁS LÁSZLÓ (DK): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Az Európai Unió be fogja vezetni az európai minimálbért, és ez a Demokratikus Koalíció és személyesen Dobrev Klára sikere. (Rétvári Bence: Ó!) Dobrev Klára ígérte meg az európai parlamenti kampányában, hogy harcolni fog azért, hogy európai segítséggel a magyar minimálbér is emelkedjék. Büszkék vagyunk erre a sikerre.

Miről szól ez a javaslat? Az uniós minimálbér-javaslat arról szól, hogy közös módszertan szerint kell kialakítani a tagállamokban azt a tárgyalási alapot, amiről a szociális partnerekkel indul meg a tárgyalás. Tehát nem Brüsszel állapítja meg a tagállamokban a minimálbér szintjét, hanem továbbra is marad tagállami hatáskör, de azt a minimumszintet, ahonnan indul a tárgyalás, azt előírja. Tesz is erre egy ajánlást az átlagkereset 50 százalékában, illetve a mediánkereset 60 százalékában.

A másik fontos eleme az uniós javaslatnak, hogy a kollektív szerződés lefedettségét növelni kell a tagállamokban. Ambiciózus célt tűz ki maga elé, mert 80 százalékos lefedettséget célozna meg. Ez ma Magyarországon körülbelül 20-22 százalék. Ehhez előírja minden tagállam számára, hogy cselekvési tervet készítsen, amelyet egyeztet a szociális partnerekkel, és ezzel próbálja meg elérni azt a szintet, hogy ez a 80 százalék teljesüljön. Azonban az eddigi gyakorlattal, illetve az Orbán-kormány gyakorlatával teljesen szembemegy ez a törekvés, hiszen például legutóbb az egészségügyi jogállásról szóló törvényben kifejezetten tiltja a magyar kormány a kollektívszerződés-kötést.

Az uniós minimálbér-javaslatnál tehát az Európai Unió, a Demokratikus Koalíció és Dobrev Klára a garancia arra, hogy nőni fognak a bérek Magyarországon. Az Orbán-kormány ebben nem sokat tett. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Az infláció miatt elfogyott a korábbi növekmény, és ezért a korábbi szűkmarkúnál nagyobb emelésre van szükség. Kérdezem tehát, hogy mikor emeli a kormány a hazai legkisebb bért az uniós minimálbér-javaslat szerinti módszertan szerinti mértékre. Mikor tárgyal erről a kormány a cégekkel és munkavállalói szervezetekkel? (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage