DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Hadd kezdjem azzal a mondanivalómat, hogy a minimálbér emelésének a kérdése egyértelműen a Fidesz politikájához tartozik. Amikor az első Orbán-kormány megkezdte a működését, 1998-ban 19 500 forint volt a minimálbér, ezt követően 2002-ben ez 50 ezer forintra emelkedett. A baloldali kormányzás alatt mindössze 23 500 forinttal emelkedett Magyarországon a minimálbér, ez pedig 2022. január 1-jétől 200 ezer forintra emelkedett. Ez több mint a duplája a 2010. évi 73 500 forintos szintnek, vagyis 172 százalékkal magasabb. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a garantált bérminimumot is megemeltük, és 260 ezer forintra nőtt, ezzel közel a háromszorosa a 2010-es 89 500 forintos értéknek.

Az Európai Unió Statisztikai Hivatalának adatai alapján az elmúlt 11 évben nemzeti valutában számolva a hazai bérszínvonal növekedése az uniós országok közül a negyedik legnagyobb volt, a visegrádi országok közötti összevetésben pedig az első helyen állunk. Az adatok azt mutatják, hogy a hazai bérszínvonal dinamikus emelkedése idén is folytatódik. A minimálbérek növelése nagyban emelheti majd a magasabb bérkategóriákban lévő fizetéseket Magyarországon, ami tovább segítheti bérfelzárkóztatásunkat a nyugati országokhoz.

A több mint nyolc éve töretlenül emelkedő reálbérek is jól mutatják, hogy egyre jobban megéri hazánkban dolgozni. Mi ebben hiszünk, és ebben kérjük képviselő úr támogatását is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage