LŐCSEI LAJOS (Momentum): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Alapvető Jogok Biztosa! Az ombudsman, illetve a magyarországi jogrendszerben az alapvető jogok biztosának intézménye kincs, amire nagyon kellene vigyáznunk. A 2010 előtti ombudsmani intézmény valóban jól működő, egyre nagyobb társadalmi elismerést élvező testület volt, aminek az első tőrdöfést az ombudsman intézményét átalakító Alaptörvény módosításával adták meg, kedves kormánypárti képviselőtársaim.

2011-ben a még hivatalban lévő kisebbségi jogok biztosa, Kállai Ernő felhívta a figyelmet az intézményváltozás visszásságára, miszerint a külön biztosok önálló hatáskörének megvonása a jogvédelem hatékonyságának csökkentésével járna. Sajnos, Kállai Ernő félelmei beigazolódtak. Nemzetközi viszonylatban is bebizonyosodott, hogy dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa nem végzi jól a munkáját, így a jelenlegi magyar alkotmányos rendszer egyetlen ombudsmanját a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetsége „A” kategóriáról „B”-re fokozta le.

Tisztelt Alapvető Jogok Biztosa! Ön nem vizsgáltatta felül az úgynevezett lex Gyöngyöspata törvénynek az Alaptörvénnyel való összhangját az Alkotmánybírósággal. Nem emelte fel a hangját, amikor a Clark Ádám téri dudálós tüntetőket a rendőrökkel vegzálták. Nem gondolta, hogy a homofóbbá eltérített pedofilellenes törvény szövegén az egyértelműséget számon kellene kérni. Nem szólalt fel, amikor egy, a magát a parlamentben is képviseltető párt elnöke Magyarország legnagyobb kisebbségét biológiai fegyverhez hasonlította. Ugyanakkor rendben találta, amikor a tanárokat megfosztották a sztrájkhoz való alapjoguktól.

Kérdezem tehát az alapvető jogok biztosát: mit kíván tenni annak érdekében, hogy visszakerüljön a magyarországi alapvető jogok biztosa az „A” státuszú ombudsmanok közé? Mit kíván tenni annak érdekében, hogy az általa vezetett intézmény ne csupán díszlet legyen a jogállamiság látszatának fenntartásához, hanem az Alaptörvényben leírtaknak és a nemzetközi elvárásoknak megfelelően működjön? Köszönöm szépen előre is a válaszát. (Taps a Momentum soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage