DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném arra emlékeztetni, hogy ez a kormány hajtotta végre 2010 után a csőd szélére jutott önkormányzatoknak a konszolidációját, 2010 előtt a baloldali kormányok forrás biztosítása nélkül 3500 hatáskört adtak át az önkormányzatoknak, ezzel eladósítva azokat. A nemzeti kormány viszont történelmi adósságkonszolidációt hajtott végre, mintegy 1400 milliárd forint értékben vállalta át 2078 önkormányzat adósságát. Ezzel kilátástalan és tarthatatlan helyzetből mentette ki a magyar falvakat, városokat.

Mint bizonyára ön is tudja, a rezsicsökkentés eredetileg a családoknak szólt, a kormány a koronavírus-válság miatt döntött úgy, hogy abba az önkormányzatok és a kis- és középvállalkozások is beléphessenek. Ahogy ma már szintén elhangzott, a kormány döntése értelmében mintegy százezer kisvállalkozó továbbra is részese marad a rezsicsökkentésnek.

Az elmúlt években az önkormányzatok korábban nem látott mértékű lehetőségekhez jutottak Magyarországon, míg 2010-ben 443 milliárd forintból gazdálkodhattak, 2021-ben már 865 milliárd forint állt a rendelkezésükre. A „Modern városok” program összességében 270 projektet támogat 4000 milliárd forintot meghaladó fejlesztési forrással, a „Magyar falu” program hároméves összesített költségvetése pedig meghaladja az 1000 milliárd forintot.

Azt is fontosnak tartom kiemelni, hogy az elmúlt időszakban számos önkormányzati épület energetikai korszerűsítésére sor került, itt gondolunk a nyílászárócserére, a szigetelésre, a napelemek felszerelésére, ami egyértelműen segíti az energiahatékonyságot, és sokkal gazdaságosabban tudnak gazdálkodni. Azt is fontos kiemelni, hogy az önkormányzatok támogatásai is nőnek, például 2023-tól megszűnik a kkv-k iparűzésiadó-kedvezménye, ez 100 milliárd forintos többletbevételt jelent az önkormányzatoknak.

A nemzeti kormányok mindig segítették az önkormányzatokat és rajtuk keresztül az ott élő embereket. Kérem, ebben önök is támogassák a kormányt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage