TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt évtizedben a kormány adópolitikájának fókuszában a gazdasági növekedés és a családok támogatása állt, kiemelt célként tekintve a munkát terhelő adók csökkentését. A kormány 2016-ban egy átfogó megállapodásban alapozta meg ezt a munkáltatókkal és a munkavállalókkal. A minimálbér növekedése mellett 2017-től fokozatosan csökkentette a munkára rakódó munkáltatói közterheket, 28,5 százalékról 13 százalékra.

A kormány intézkedéseinek köszönhetően nemzetközi szinten is jelentős sikereket értünk el, hiszen 2009-ben még az Unióban az adóékünk  ez azt jelenti, hogy az élő munkára rakódó összes adóteher, amit a munkáltató és a munkavállaló együtt fizet, annak a százaléka  53,1 százalék volt, Belgium után a második legrosszabb volt az EU-ban, most pedig már 41,2 százalék. Az OECD legfrissebb kiadványa szerint a legmagasabb javulást Magyarország érte el. Érdekes összehasonlítani: jobbak vagyunk Németországnál, Ausztriánál, Szlovéniánál és Szlovákiánál, pedig az egyedi adókedvezmények  családi adókedvezmény, nyugdíjasok kedvezménye  nincsenek is benne ebben a kimutatásban.

Ön is láthatja, hogy a kormány komoly eredményeket ért el az adóék csökkentése tekintetében nemzetközi szinten is. Azt tudom önnek mondani és ígérni, hogy ezt a munkát, ezt a feladatot tovább fogja a kormány folytatni, amikor a költségvetés helyzete, amikor a gazdaság helyzete ezt lehetővé teszi. Nyilvánvalóan az ön konkrét kérdésére a válasz is ebben a folyamatban lesz benne. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage