BARKÓCZI BALÁZS, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Mielőtt a bizottságban is elhangzott kisebbségi vélemények ismertetésébe kezdenék, azért felhívnám mindenkinek a figyelmét arra, aki ezt a vitát esetleg figyelemmel követi, hogy ezeket a módosító indítványokat, amelyek most itt vannak a Ház előtt, ahhoz a salátatörvényhez adták be, amely többek között azt tartalmazza, hogy a miniszterelnök fizetését meg kell emelni, ugyanis a kormány most, ebben az időpontban érezte elérkezettnek a percet, hogy a miniszterelnök fizetését megemelje; akkor, amikor már 25 százalékos az élelmiszer-drágulás, amikor 400 forint az euró, sőt azóta már 401 forint az euró, és amikor az önök által benyújtott brutális megszorító csomag, nevezzük csak Orbán-csomagnak, tartalmazza azt, hogy drágábbak lesznek a gyógyszerek, drágábbak lesznek a biztosítások, drágább lesz a bankolás, drágább lesz a repülés. Vagyis ugyanazt látjuk, amit 12 éve most már folyamatosan látunk: önök az elhibázott gazdaságpolitikájukat az emberekkel akarják megfizettetni.

A mai napon tehát ehhez a salátatörvényhez nyújtott be a kormányzat 38 módosító indítványt; ahogy ezt elmondtuk többek között Hajnal Miklós képviselőtársammal is a bizottsági ülésen, nem tudjuk támogatni. Nem tudjuk támogatni, hiszen azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy a 38 módosító indítvány között vannak legalább ugyanannyira felháborító és elfogadhatatlan pontok, mint a miniszterelnök fizetésének a megemelése. Az egyik ilyen az, hogy az állami vezetők, közigazgatási államtitkárok, kormánytisztviselők és kormánybiztosok is megkapják a végkielégítésüket még akkor is, ha felmondásuk vagy menesztésük után rögtön egy állami cégnél helyezkednek el. Egészen elképesztő, hogy az erre vonatkozó tiltást, amely a módosítások, illetve az egész törvényjavaslat egyetlen progresszív eleme volt, önök most ki akarják venni ebből a törvényjavaslatból.

Ugyanakkor kérdezhetnénk azt is, hogy mit is várunk az ötödik Orbán-kormánytól, amikor a negyedik Orbán-kormány szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, tavaly talán májusban brutális összeggel, mintegy 450 ezer forinttal emelte meg saját államtitkárainak a fizetését úgy, hogy a koronavírus-járványban munka nélkül maradt emberek, a csődbe ment kis- és közepes vállalkozások akkor egy fillér segítséget sem kaptak.

Most megint arra készülnek, hogy saját embereiknek osztogassanak a közösből, ezt tartalmazza a módosító indítvány 9., 19., 20. és 21. módosítópontja is, vagyis arra készülnek, hogy a felfelé bukó vagy a miniszterelnök kénye-kedve szerint ide-oda helyezett politikai vezetőket busásan megfizessék akkor, amikor 10,7 százalékos az infláció. Egyébként ez az infláció már a maradékát is felzabálta annak a kevés emelésnek és juttatásnak, amit önök a választási kampányban a pedagógusoknak, illetve a nyugdíjasoknak adtak.

Persze, nyilván, azzal fognak védekezni, hogy a háborús veszélyhelyzet miatt meghozott kormányrendelet ezt nem teszi lehetővé. Ismerjük már ezt a védekezést, többször is elhangzott, ugyanakkor az az igazság, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, hogy önök olyanok, mint gyermekkorom kedvenc képregényhőse, Bobo, aki az uborkás szendvicsnél csak egy dolgot szeretett jobban: a kettő uborkás szendvicset; önök a hatalomnál csak egy dolgot szeretnek jobban: a még több hatalmat. Mert az a még több hatalom mit jelent? Azt jelenti, hogy a saját maguk által hozott törvényeket sem kell betartaniuk, azok magukra nézve sem érvényesek, ráadásul, ugye, önök bármikor dönthetnek úgy, hogy ezeket a végkielégítéseket mégiscsak kifizetik, illetve amint a veszélyhelyzet megszűnik, ennek a rendeletnek a hatálya is megszűnik. Ezért mondta azt a Demokratikus Koalíció többek között, hogy törvényben kellene rögzíteni azt, hogy ne kaphasson végkielégítést az a politikai vezető, aki egyből egy állami cégnél helyezkedik el. Egyébként ezt az álláspontot képviseltük a már említett Hajnal képviselőtársammal is a bizottsági vitában.

Sajnálatos, hogy akkor ebben a vitában Fürjes Balázs államtitkár úr egy mondattal, egy szóval nem válaszolt nekünk, nem válaszolt az ott elhangzott felvetésekre. De nemcsak erre nem mondott semmit az államtitkár úr, hanem a 26. módosítópontban tárgyaltakra sem, amely ugyanis azt rögzíti, hogy most már jogkövetkezmények és jogorvoslat nélkül önök rengeteg adatot, többek között a honvédelmi beszerzések, közbeszerzések adatait titkosíthatják úgy, hogy azt az emberek és az ellenzéki képviselők ne ismerhessék meg. Mindez megint csak az önök demokráciafelfogását tükrözi, ugyanis önök úgy tekintenek erre a Házra és az itt folyó munkára, hogy a rendeleti kormányzás örve alatt bármit megtehetnek, semmibe vehetik a legalapvetőbb állampolgári jogokat is, semmibe vehetik az ellenzéki képviselőket is, akik ezen az oldalon ülnek, és akiket az emberek  többek között engem is, aki egyéni választókerületben nyertem el a mandátumot  azért küldtek ebbe a Házba, hogy önöket, a kormány munkáját ellenőrizzék, és az ilyen anomáliákkal szemben felszólaljanak.

Nyilvánvaló, hogy ez önöknek kényelmetlen, nemhiába bukdácsolunk most már évek óta veszélyhelyzetről veszélyhelyzetre, rendeleti kormányzásról rendeleti kormányzásra. Mondom, önöknek mindez azt jelenti, hogy a saját törvényeiket sem kell betartaniuk, és nem kell válaszolniuk az ellenzéki felvetésekre.

Ugyanakkor ez sem igaz, hiszen Fürjes Balázs államtitkár úr egy mondatban válaszolt a Magyar Szocialista Párt által benyújtott módosító indítványra, amelyet az ellenzék támogat, és amely a pedagógusbéreket a miniszterelnök béréhez kötné. Kapaszkodjanak meg, mert úgysem fogják elhinni, hogy mit mondott államtitkár úr! Azt mondta, hogy az Unió 27 tagországa közül a magyar miniszterelnök fizetése a 23. legalacsonyabb. Hát, tisztelt államtitkár úr, a magyar pedagógusok fizetése az Unió 27 tagállamából a 26. legalacsonyabb, azoknak a pedagógusoknak a fizetése, akiket önök folyamatosan megaláznak alacsony bérekkel, megalázzák őket túlterheléssel, megalázzák a hol 700, hol 1000 forintos pedagógusnapi díjakkal, de valahol csak egy darab cserepes virág jutott egy egész tantestületnek.

Tehát én tényleg azt gondolom, hogy az már a politikai cinizmus csúcsa, ha valaki ma Magyarországon egy ilyen mondatot ki tud ejteni a száján. És csak emlékeztetném, államtitkár úr, hogy volt olyan miniszterelnöke ennek a hazának, aki mindezért a szolgálatért egy fillért nem vett fel, mégsem korlátozták a pedagógusok jogait, nem korlátozták a nyilvánosságot, nem szálltak meg és nem zártak be újságokat, és nem a miniszterelnök barátai és üzlettársai lopták el az uniós pénzeket. Tehát lehet tanulni tőle, egészen nyugodtan.

Tehát összefoglalva: a Fidesz által benyújtott módosító csomagot az ellenzék nem tudja támogatni (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), a Magyar Szocialista Párt által benyújtott módosítást pedig támogatjuk. Köszönöm szépen a figyelmet és a türelmét, elnök úr. (Taps az ellenzéki sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage