FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Ön itt elég sok, állatvédelemmel kapcsolatos témakört, eseményt, szervezetet felemlített, és ebből jelentős részben, ami az ön szájából elhangzott, az mind negatív történet. Én azért ennél sokkal pozitívabb élményeket és eredményeket látok az állatvédelem területén az elmúlt évek során. Most mondhatnám azt is, hogy korábban mint gyakorló gazda, több ezer haszonállat gondozója és tartója azért ezeket a gondolatait, amiket ön említett, hogy mekkora probléma van, szeretném visszautasítani.

Természetesen vannak olyan személyek Magyarországon, vannak olyan emberek, akik az állatokat nem kimondottan abból a célból tartják, amire szükség lenne, és nem is úgy gondozzák, de azért szeretnék néhány konkrét dologgal önnek szolgálni.

Mindenekelőtt szeretnénk köszönetet mondani valamennyi állatvédő civilnek és civil szervezetnek, amiért megfeszített erővel folytatják áldozatos, odaadó munkájukat az állatok védelme érdekében, megmutatva azt, hogy mekkora ereje van az állatszerető magyaroknak, ha összefogás mellett köteleződnek el.

Tárcánk célja, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel elősegítse azt, hogy javuljon az állatok jóléte. Ezt a célt a legkülönfélébb eszközök segítségével igyekszünk elérni, többek között jogalkotással, szemléletformálással, továbbá az állatvédelmi feladatok elvégzéséhez szükséges pénzügyi források biztosításával.

A hazai állatvédelem fontos szereplői a civil állatvédő szervezetek, emberfeletti munkájuk támogatása kulcskérdés. A szervezetekkel történő kapcsolattartás érdekében létrehoztuk az allatvedelem@am.gov.hu e-mail-címet, melyre rengeteg megkeresés érkezik a folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatban.

Magyarország Kormánya az elmúlt évben megközelítőleg 67 állatvédő civil szervezetet támogatott 141 millió forinttal, amely által Magyarország minden megyéjében hathatósan tudunk segíteni a szervezetek munkájában. Nem titkolt célunk, hogy Magyarország öt éven belül Európa élvonalába tartozzon az állatvédelem területén is, de tudjuk, hogy ehhez rengeteg munka szükséges, és a civil szervezetekkel való együttműködés is elengedhetetlen.

(9.20)

A 2020-as állatvédelmi akcióterv készítésekor az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, az országos főállatorvos, valamint az állatvédelmi főfelügyelő jelezte az igényt, hogy nem megoldott az elkobzott haszonállatok ideiglenes befogadóhelyen történő tartása. Ezzel összefüggésben olyan férőhelyek kialakítására tett javaslatot, amely célzottan az elkobzott állatok ideiglenes tartását szolgálná. 2021-ben került a kormány elé a nemzeti állatvédelmi program, melyben a szakterület vezetésének álláspontja szerint a civilekkel történő együttműködés jóval olcsóbb, költséghatékonyabb, mint önálló befogadótelepet építeni és fenntartani. A fenti feladathoz 2021-ben rendelt forrás 2022 márciusában állt rendelkezésre.

A civil állatvédő szervezetek, alapítványok, illetve egyesületek számára biztosított, ön által is említett 500 millió forint keretösszeghez pályázati úton lehet hozzájutni. A pályázati felhívás május 17e óta elérhető az allatvedelem.hoi.hu felületen, a támogatási kérelmeket 2022. június 20.  azaz napokon belül  és július 20. között lehet majd benyújtani. A forrást a civil szervezetek 500 ezer és 10 millió forint értékben működési költségre, férőhelybővítésre, illetve állategészségügyi költségre használhatják fel. Az előkészítés során a döntéshozók figyelembe vették a haszonállatokat tartó civil szervezetek nehézségeit is, ezért a pályázati kiírást ezt szem előtt tartva tervezték meg.

Rátérve röviden a képviselő asszony által említett konkrét ügyre: a Dharma Ló Menedék Alapítvány és az Agrárminisztérium között 2021 júniusában jött létre együttműködési megállapodás, melyben a Dharma Ló Menedék Alapítvány vállalja az állatvédelmi hatóság által lefoglalt és elkobzott lovak befogadását és szakszerű gondozását. A megállapodásban az Agrárminisztérium részéről ingatlanfelajánlásra vonatkozó kötelezettségvállalás nem történt, ahogy ingatlanfelajánlás sem.

Kérem, fogadja el a válaszom. Az állatvédelem területén természetesen még nagyon sok közös tennivalónk van. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage