SZATMÁRY KRISTÓF, a Gazdasági bizottság előadója, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága június 7-én tartott ülésén meghallgatta Holman Magdolnának, az Állami Számvevőszék alelnökének tájékoztatóját, valamint megtárgyalta a Számvevőszék 2020-21. évi szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló V/24. irományszámú beszámolóját. A bizottság a „Tájékoztató az Állami Számvevőszék 2021. évi szakmai tevékenységéről” és „Beszámoló az intézmény működéséről az Országgyűlés részére” című beszámoló elfogadásáról H/201. irományszámon nyújtott be határozati javaslatot az Országgyűlésnek, melyet a bizottság 11 igen szavazattal, 4 nem szavazat ellenében elfogadott.

Megnyugtató volt kézbe venni az Állami Számvevőszék 2021. évi szakmai beszámolóját, amelyben arról tájékoztatta az Országgyűlést, hogy a Számvevőszék maradéktalanul ellátta a törvényben meghatározott feladatait. Azért is tartom fontosnak ezt kiemelni, mert az elmúlt két év  mint mindannyiunk számára ismert  példátlan kihívásokkal volt tele. Gondoljunk csak a pandémia okozta helyzetre, amely alapjaiban írta át a Számvevőszék megszokott, jól bevált munkakörülményeit. A Számvevőszéknek nemcsak alkalmazkodnia kellett és nemcsak tudott alkalmazkodni a megváltozott környezethez, hanem a világjárvány ellenére technológiai és módszertani változásokat is sikerült végrehajtania. Ennek keretében jelentős mértékben növelte az ellenőrzési lefedettséget, kiszélesítette az ellenőrzési tevékenységet, valamint a támogatói szerepét is növelni tudta.

A beszámolóból meggyőződhettünk arról, hogy a Számvevőszék a törvényben meghatározott feladatkörének eleget téve, ahogy a megelőző évben, úgy az elmúlt évben is elvégezte feladatait, a központi költségvetés végrehajtásának, az államháztartás gazdálkodásának, az államháztartásból származó források felhasználásának, illetve a nemzeti vagyon kezelésének az ellenőrzését. Ezenfelül tanácsadó szerepének a megerősítése is megtörtént az Országgyűlés részéről a tavalyi évben.

Fontosnak tartom kiemelni nemcsak az Állami Számvevőszék által elvégzett munka jelentőségét, hanem annak hasznosulását is. Az ÁSZ az ellenőrzések révén megtett intézkedéseknek köszönhetően ugyanis jelentős tisztulási folyamatot indított el például a pártok között. A megtett intézkedések eredményeképpen javult a köztestületek pénzügyi helyzete és közfeladat-ellátása, a költségvetési szervek többségénél javult a közpénzzel és közvagyonnal való törvényes, átlátható működést kontrolláló környezet. Az ÁSZ által elvégzett hathatós munka egyértelműen hozzájárult az ellenőrzött beruházások eredményes megvalósulásához. A gazdasági társaságok esetében pedig a szabályozási környezet kialakításában is nagy szerepe volt az ÁSZ-nak.

Azt gondolom, hogy a Számvevőszék tevékenységében jelentős elmozdulásról tudunk beszámolni a tavalyi évben azzal az országgyűlési felhatalmazással, amely egyfelől megerősítette az ÁSZ tudásmegosztó, tanácsadó tevékenységét, másfelől pedig erősíti a közfeladat-ellátás eredményességét.

Ezenkívül fontos hangsúlyozni az ÁSZ-nak a civil szervezetek ellenőrzésére irányuló tevékenységét. Szintén törvényi kötelezettségének eleget téve az ÁSZ a törvényességi szempontok szerint ellenőrzi az egyesületeket és alapítványokat, szem előtt tartva azt a célt, hogy a civil szervezetek minél magasabb szinten legyenek képesek a jogszabályban rögzített feltételeknek megfelelni.

Számos önellenőrzésre került sor, s ennek kidolgozására a Számvevőszék részéről. Ezenkívül képzésekkel is rendelkezésre álltak a szervezetek vezetőinek részére, s mindeközben, köszönhetően a civil szervezeteknek, biztosítva van az a lehetőség, hogy munkájukat a legmagasabb színvonalon végezhessék.

(12.50)

Tisztelt Képviselőtársaim! Az Állami Számvevőszék 2021. évről szóló tájékoztatóját olvasva és az elnök úr expozéját is meghallgatva úgy vélem, hogy egyértelműen kijelenthető, hogy az a cél, hogy az Állami Számvevőszék átláthatóan, szakszerűen, közérthetően, illetve hiteles adatok és információk alapján tájékoztassa a nyilvánosságot és a törvényhozást a közvagyont érintő kérdésekről, megvalósult. A tavalyi év talán legnagyobb eredménye, hogy ennyi elemzéssel, teszttel, képzéssel és tudásmegosztással tudtak hozzájárulni az ellenőrzöttek szabályszerű, minél hatékonyabb és gazdaságosabb, eredményesebb működéséhez.

Ez irányú törekvéseiket, azt gondolom, mindannyiunk nevében megköszönve javaslom a tisztelt Háznak az Állami Számvevőszék tájékoztatójának elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage