DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Domokos László ÁSZ-elnök Úr! Alelnök Asszonyok! Kedves Kollégák! Mindenekelőtt szeretném megköszönni Domokos László ÁSZ-elnök úrnak 12 éves pártatlan szakmai munkáját (Derültség az ellenzék soraiban.), melynek eredményei kimagaslóak.

Rendkívül visszatetsző volt az imént hallott felszólalás Sebián-Petrovszki László képviselőtársunk részéről, amikor méltatlanul pártállami idők hangulatát próbálta rávetíteni arra a szabad és független szervezetre (Derültség az ellenzék soraiban.), amit 12 év óta az ÁSZ megtestesít. Valószínű, az ő idejükben fennállott dolgokat próbálta idevetíteni a tisztelt Ház elé, azonban jelen esetben nem erről van szó, és arra is felhívnám tisztelt képviselőtársam figyelmét, hogy ha a napirendi pontot megnézzük, akkor az ÁSZ 2021. évi beszámolójáról van szó, és nem arról, hogy tegnap, tegnapelőtt mi történt. Nyilván azokra is van elnök úrnak megfelelő válasza, de jelen esetben a 2021. évi beszámoló a napirend tárgya.

Elmondható, hogy az elmúlt 12 évben az ÁSZ-ellenőrzések kapcsán megtett intézkedések révén javult a köztestületek közpénzügyi helyzete és közfeladat-ellátása. A költségvetési szervek többségénél pedig a közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható működést támogató kontrollkörnyezet kialakításra került.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Állami Számvevőszék a 2021. évi beszámolójában  éppúgy, mint az előző 12 évben  teljes mértékben eleget tett a törvényben meghatározott kötelezettségének, és elvégezte tervezett feladatait: a központi költségvetés végrehajtásának, az államháztartás gazdálkodásának, az államháztartásból származó források felhasználásának, illetve a nemzeti vagyon kezelésének az ellenőrzését.

Fontosnak tartom továbbá kiemelni annak jelentőségét, hogy az Állami Számvevőszék a 2021. évben képessé vált arra, hogy egyidejűleg értékelje az összes magyarországi önkormányzat és hivatalainak integritását, illetve a működést meghatározó alapvető szabályozási környezetük kialakítását. Az Állami Számvevőszék a 2021. évben közel 4 ezer, az önkormányzati alrendszerbe tartozó intézménynél folytatott integritás megfelelőségére irányuló monitoring típusú ellenőrzést, illetve elvégezte a választói szavazatok 1 százalékát el nem érő pártok teljes körű átvilágítását. Ez összesen 173 párt ellenőrzését jelentette, az ÁSZ emellett 209 köztestület, 127 költségvetési szervezet, illetve 356 gazdasági társaság integritását is ellenőrizte.

Az ÁSZ a fentieken túl elvégezte hét, fenntartóváltozáson átesett felsőoktatási intézmény ellenőrzését, valamint a központi költségvetési szervek vagyongazdálkodásának ellenőrzését is, továbbá négy jelentős beruházást, a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságok esetében pedig fizetőképességet veszélyeztető helyzet kialakulásának kockázatát értékelte.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el azt a határozatot, melyben egyfelől megerősítette tudásmegosztó és tanácsadó tevékenységét az ÁSZ-nak, másfelől pedig kimondta, hogy támogatja az ÁSZ tanácsadó szerepének az erősítését a közpénzügyi helyzet törvényességének javítása, a közfeladat-ellátás eredményessége, valamint a közbizalom erősítése érdekében. Ez a típusú tevékenység az ÁSZ 2021. évi működésének egyik fókuszpontjává vált. Ennek eredményeként az ÁSZ különféle tudástermékekkel támogatta az ellenőrzött szervezetek vezetőit, elemzéseket készített, tudásmegosztó konferenciákat és szemináriumokat szervezett. Ellenőrzéseinek tapasztalataira támaszkodva pedig online képzéssorozatot indított a jegyzőknek, az önkormányzati intézmények vezetőinek, a gazdasági vezetőknek, továbbá a köztestületek és a központi alrendszer vezetőinek is. Az ÁSZ képzéseit a 2021. évben 778 szervezet vezetője végezte el.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az ÁSZ a 2021. évben is átláthatóan, szakszerűen, közérthetően, illetve hiteles, validált alapok és információk alapján működött és tájékoztatta a nyilvánosságot. Mindezek alapján a KDNP parlamenti frakciója támogatja az Állami Számvevőszék 2021. évi B/24. számú beszámolójának az elfogadását és a beszámoló elfogadásáról szóló H/201. számú határozati javaslatot. Köszönöm. Kérem, támogassák önök is, és köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage