DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az Állami Számvevőszék beszámolójának megítélése tekintetében nem sok minden változott a tavalyi évhez képest. Idén is sokkal inkább egy látványos, színes, szagos tájékoztatót sikerült készíteni a valós állapotokat bemutató dokumentum helyett. Felvételizőknek kiváló brosúra lehetne egyetemválasztáshoz, de az Állami Számvevőszék valódi szerepére nem igazán derül fény belőle, inkább az, hogy újabb és újabb ábrák és diagramok kiötletelését várja az ÁSZ mindenkori vezetése.

Hiába hivatkozik számtalanszor a függetlenségre, illetve a szakmai segítségnyújtásra a beszámolóban, az elmúlt években sokkal inkább a politikai utasítások következetes végrehajtójaként viselkedett a szervezet. A kormánypártok gazdálkodása, kampányolása valahogy mindig a legnagyobb mértékben rendben van, ellentétben az ellenzékkel, ahol súlyos milliárdokat is kiszabnak bírságként, ha éppen ez a politikai utasítás.

Ne feledjük, hogy az ÁSZ rendszerint éppen azoknál a szereplőknél talál pénzügyi hiányosságokat, melyek ellen Orbán Viktor kormánya hadjáratot folytat. Így van ez a választások környékén az ellenzéki pártoknál, korábban az MTA kutatóintézeteinél vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél.

Ha már SZFE. Az egyetemi modellváltást követően hiába folytattak le ellenőrzést, ennek eredményéről túl sokat nem sikerült megtudni, csupán annyit említenek, hogy az Állami Számvevőszék levélben hívta fel az érintett egyetemeket fenntartó kuratóriumok elnökeinek figyelmét az ellenőrzés megállapításainak jövőbeli hasznosítására, a rendelkezésre álló vagyon pontos számbavételére.

(13.40)

Hogy ez a gyakorlati hatásokat tekintve mit is jelent, sajnos nem tudni. A beszámoló egyebekben is igen szerény a konkrétumokban, főleg általánosságokat ír. Mindössze néhány alkalom az, amikor érdemi állásfoglalást lehet kiolvasni a sorok között. Épp ilyen az az alkalom, amikor az ÁSZ elemzése diplomatikusan, de legalább kritika tárgyává teszi a kormány gazdaságpolitikáját, hivatalosan is negatív feliratú pecséttel látva el a költségvetési hiány nagyságát, a versenyképességünket vagy akár a fejlődésünk fenntarthatóságát.

Mint látjuk, Domokos László, az ÁSZ elnöke nagyon-nagyon ritkán és visszafogottan fogalmaz meg kritikákat. Például a Ház előtt fekvő 2023. évi költségvetéssel kapcsolatosan nem értett egyet a Pénzügyminisztérium hurráoptimista számaival sem. Viszont ne feledjük, hogy tavaly nyáron éppen ön volt az, aki kitért arra, hogy jól döntött a kormány, amikor nem kért az EU helyreállítási alapjainak egy jelentős részéből, és csak a 2500 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra tart igényt, mert nem akar eladósodni. Ma már viszont ott tartunk, hogy a kormány szerintem bármit megtenne, csak forrás érkezzen az Európai Uniótól; bár lássuk be, nehéz lesz akkor, amikor a korrupciós kockázatokkal semmit nem hajlandók kezdeni.

Összefoglalóan megállapítható, hogy a tavalyi helyzethez hasonlóan a beszámoló idén is végtelenül általánosan fogalmaz, konkrétumokat a lehető legkevesebb esetben tartalmaz, adott ügyek vizsgálata pedig végképp nem érhető el. A beszámoló végén például a jelentések felsorolása helyett, ha ezt elfogadja tőlünk, jó lenne azokból egy-egy kiemelkedő bekezdést olvasni, mert jelen formában még csak egy linket sem mellékeltek, amivel azok egyébként megnyithatóvá válnának. Az MSZP például kifejezetten sokat foglalkozott a Mátrai Erőmű megvásárlásával, amely ritkán tapasztalható hatalmas kárt okozott az állami vagyonban, de az Állami Számvevőszék említést sem tesz róla a beszámolójában, ahogy a megelőző években sem tett sajnálatos módon.

De nézzünk még egy érdekes részletet a tavalyi évi tevékenységükből! A beszámoló szerint az Állami Számvevőszék 2021-ben, tehát az áttörést hozó 2019. évi önkormányzati választást követő években minden korábbinál nagyobb hatást gyakorolt az önkormányzatok működésére és gazdálkodására, hiszen elvégezte az önkormányzati alrendszer, valamennyi magyarországi önkormányzat és hivatal integritásának ellenőrzését, 3197 önkormányzatét és 1284 önkormányzati hivatalét. Tehát a Covid-járvány idején foglalkozik a közel 3200 önkormányzat átvilágításával, akkor, amikor a kormány azon volt, hogy minél jobban ellehetetlenítse az önkormányzatok anyagi helyzetét. Pedig talán nem teljes átvilágításra lett volna a településeknek szükségük, hanem segítségre; nem kimutatáskészítési segítségre az ÁSZ-tól, hanem anyagi segítségre a kormánytól. Az egyre lehetetlenebb helyzetbe hozott önkormányzatokat ellenőriznék, amelyek még az egekbe emelkedő energiaárakat is megkapták a nyakukba a kormánytól. Inkább segíteni kellene a településeinket.

Reméljük, gyökeresen változtat a Fidesz a politikáján, hogy egy év múlva már legyen értelme azt olvasni a beszámolóban, hogy az anyagilag megtámogatott önkormányzatok gazdálkodását hogyan ellenőrizte az ÁSZ. A Magyar Szocialista Párt frakciója nem tudja támogatni az ÁSZ 2021. évi jelentését. Köszönöm szépen. (Taps a DK és a Momentum soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage