SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Igen, már csak azért is, mert tulajdonképpen még van egypár dolog, amiről szeretnék említést tenni, például a garanciáról. A garancia törvénybe iktatására azért is van szüksége az Állami Számvevőszék dolgozóinak, illetve az Állami Számvevőszéknek, mert a dolgozóinak az illetménye nem fix összegben van megállapítva, hanem minden év március 1-jén a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó keresethez igazodik. Azért azt mindenképpen szeretném, hogy elhangozzon, hogy az elnök úr fizetése ennek az illetményalapnak a 12-szerese, ami 2022. március 1-jétől havi bruttó 5 137 200 forint, de egy számvevő is havi bruttó 1 412 730 forintot keres önöknél. A 2021-ben foglalkoztatottak átlagos létszáma félezer, tehát 489 fő.

Ezek után nem meglepő, hogy a 2021. évi beszámolójuk szerint a kiadások 85 százalékát, 10,6 milliárd forintot a személyi juttatásokra és járulékaikra fordították, míg a dologi kiadások 1,3 milliárd forintot, a beruházásokra és felújításokra fordított felhalmozási kiadások 0,5 milliárd forintot tettek ki. És még az is olvasható, hogy 2021-ben 11,9 milliárd volt működésre, 2022-ben 12,6 milliárd, és 2023-ra pedig 13,3 milliárdot terveztek.

Én arra kérem az Állami Számvevőszéket, hogy az Alaptörvény 39. cikkében foglaltak szerint, az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kezelje az ügyeket, és a konkrét korrupciós ügyek feltárására mindenképpen nagyobb hangsúlyt fektessen. Köszönöm szépen. (Taps a Mi Hazánk és a Momentum padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage