VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország és a magyar kormány számára kiemelt fontosságú a visegrádi országok együttműködése, amely sokoldalúan képes hozzájárulni régiónk stabilitásához és versenyképességéhez. A visegrádi együttműködés jelentőségét jelzi, hogy egyre inkább intézményesülnek bizonyos területek, s ennek a folyamatnak mindegyik V4-es ország csak a nyertese lehet. Jó példát adhat erre a jelen törvénytervezetben szereplő Visegrádi Szabadalmi Intézet is.

A Magyarország Kormánya és a Visegrádi Szabadalmi Intézet közötti székhely-megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat egyaránt fontos lépés Magyarország mint székhelyállam és az intézet életében is. Mai világunkban minden kétséget kizáróan a tudás és az azon alapuló kutatás-fejlesztés, valamint a gazdasági szereplők mindezekre épülő innovációs tevékenysége az a biztos alap, amely a gazdaságunkat maradéktalanul válságállóvá teszi a XXI. század kihívásaival szemben, és meghatározza országunk jövőképességét is. A műszaki innovációkat, a kutatás-fejlesztés eredményeit pedig meg kell védeni a szabadalmi rendszer igénybevételével. A külföldi szabadalmi oltalom megszerzése nélkül azonban legversenyképesebb vállalataink számára sem lenne lehetséges piacuk védel-me, ahogy a biztonságos kilépés a világpiacra sem. A Visegrádi Szabadalmi Intézet a hazai bejelentők számára elősegíti a nemzetközi szabadalmi rendszer könnyebb elérhetőségét, igénybevételét, és jelentősen támogatja régiónk és különösen Magyarország vállalatainak kutatás-fejlesztési erőfeszítéseit.

A Visegrádi Szabadalmi Intézet 2016. július 1-je óta budapesti székhellyel működik. Az intézet példát mutat a visegrádi együttműködés lehetőségeire a szorosabb kooperáció területén, épít régiónk erőforrásaira, ezeket bevonva új minőséget hoz létre. Azáltal, hogy egymást jobban megismerjük az iparjogvédelmi, ezen belül a szabadalmi területen keresztül, a Visegrádi Szabadalmi Intézet régiónk összetartozását is szolgálja, és egyúttal lehetővé teszi azt is, hogy régiónk szabadalmi bejelentői ugyanolyan eséllyel induljanak a világ meghódítására, mint Európa fejlettebb gazdaságú területének polgárai és vállalkozásai.

Tisztelt Országgyűlés! A törvénytervezetben foglalt székhely-megállapodás rendezi a Visegrádi Szabadalmi Intézet Magyarország által biztosított jogi státuszát, továbbá meghatározza a tisztségviselőknek biztosított mentességek és kiváltságok körét. Ezen túlmutatóan a székhely-megállapodás megerősítése rendkívül fontos pozitív régiós üzenetet is közvetít.

(14.40)

Magyarország a székhely-megállapodás kötelező erejének elismerésével is kifejezi elkötelezettségét régiónk közös céljai, így különösen az innováció támogatása és a szabadalmi aktivitás növelése iránt.

Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot támogatni szíveskedjen. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage