ILLÉS BOGLÁRKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A visegrádi együttműködés egy közös történelmi alapokon nyugvó, közös célokat meghatározó társulás, amely mondhatni, egyedi Európában. A kezdeményezés fő célja a hosszú távú együttműködés kialakítása, elsősorban a gazdaság, a közös kül- és biztonságpolitika, valamint a kultúra, az oktatás, a környezetvédelem, a közlekedés, az energia, a tudomány és a technológia területén.

Jelen törvényjavaslat is jól mutatja, hogy a négy ország által folytatott közös munka olyan kérdéseket is rendezni tud, mint a külföldi szabadalmaztatást megkönnyítő, érdemi együttműködés. Az ezt végző kormányközi szervezetet, a Visegrádi Szabadalmi Intézetet 2015-ben hozták létre budapesti székhellyel.

A külföldi szabadalmaztatás megkönnyítésére az 1970-ben létrehozott nemzetközi szerződés, a Szellemi Tulajdon Világszervezete által adminisztrált szabadalmi együttműködési szerződés szolgál. A rendszer alapját az együttműködő nemzeti hivatalok, hatóságok és a Szellemi Tulajdon Világszervezetének Nemzetközi Irodájából álló hálózat adja. Ennek keretein belül a Visegrádi Szabadalmi Intézet egy szabadalmi együttműködési szerződés, vagyis hatóság.

Korábban a bejelentőinknek egy távoli hivatallal kellett intézniük szabadalmi ügyeiket, a Visegrádi Szabadalmi Intézet megalakulásával azonban a régiónknak is lett saját hatósága. Természetesen a Visegrádi Szabadalmi Intézetnek is mint nemzetközi hatóságnak szigorú minőségi, szabadalmi, dokumentációs és humán erőforrásra vonatkozó feltételeknek kell megfelelnie, ráhelyezve ezzel régiónkat a szabadalmi világtérképre.

A Visegrádi Szabadalmi Intézet tevékenységét a nemzetközi szabadalmi bejelentések fogadásával 2016. július 1-jén kezdte meg, a V4-régióban honos jogi és természetes személyek, így kutatóintézetek, cégek és egyéni feltalálók vehetik igénybe, és helyben, anyanyelven intézhetik nemzetközi szabadalmi bejelentéseiket. Az itt folyó munkát a rugalmas és gyors ügyintézés jellemzi.

Az előttünk fekvő székhely-megállapodásról szóló törvényjavaslat rendezi a Visegrádi Szabadalmi Intézet Magyarország által biztosított jogi státuszát, illetve meghatározza a tisztségviselőknek biztosított mentességek és kiváltságok körét.

A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja támogatja a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage