DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! A törvényjavaslat hátterében az áll, hogy az Európai Unió Bírósága 2018-ban valóban kimondta, hogy a tagállamok között létrejött nemzetközi beruházásvédelmi megállapodásokban szereplő választottbírósági klauzula ellentétes az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel.

(15.00)

A döntés szerint ugyanis ez aláássa az uniós szerződések által biztosított jogorvoslati rendszert, és veszélyezteti az uniós jog autonómiáját és közvetlen hatályát. Ezt már egyébként az előttem szólók el is mondták. Az uniós jognak való megfelelés érdekében azonban a tagállamok vállalták, hogy megszüntetik az összes kétoldalú beruházásvédelmi megállapodásukat. Az elmúlt években Svédországgal, Finnországgal, Ausztriával is hasonló tartalmú megállapodás megkötésére került sor, és ugyanebből az okból, így tulajdonképpen már rutinszerű eljárásról van szó.

Annak érdekében, hogy a magyar jogrendszer mindenben megfeleljen az egységes európai uniós szabályozásnak, az MSZP képviselőcsoportja a törvényjavaslatot elfogadásra javasolja és támogatja. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage