VITÁLYOS ESZTER kulturális és innovációs minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy ön is fontosnak tartja a magyar családok ügyét és boldogulását, hozzánk hasonlóan. A Kulturális és Innovációs Minisztérium céljai szolgálni a békét és a biztonságot, a családhoz, nemzethez, a nyugati civilizációhoz kapcsolódó kötődés megerősítését. Azt gondolom, hogy ebben nincs vita közöttünk. A magyar jövőt a magyar családok írják. Köszönöm szépen a felszólalását.

El kell mondjam ezzel kapcsolatban, hogy Magyarország a szülési szabadság tekintetében élen jár. Az Európai Unióban az egyik leghosszabb időre mehetnek el szabadságra azok a nők, akiknek gyermeke születik. A magyar kormány jelentősen bővítette az édesapáknak járó kedvezmények körét is, hiszen az apák gyesre, gyedre és gyetre is mehetnek, illetve igénybe vehetik a gyermekápolási táppénzt is.

A kormány természetesen, ahogyan eddig is mindig, most is eleget fog tenni az uniós jogból eredő kötelezettségeinek. A célunk ugyanis az, hogy egyre könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni. 2010 óta ezért is emeltük több mint három és félszeresére a családok támogatására fordított összeget. Csak hogy néhány példát említsek: a gyermeket nevelő családok visszakapták a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagjövedelem szintjéig. A gyed maximális összege 2010 óta több mint két és félszeresére emelkedett, 2022. január 1-jétől a minimálbér emelkedésével már eléri a 280 ezer forintot. Bevezettük a családi adókedvezményt, amely ma mintegy egymillió családnak segít.

Magyarország Alaptörvénye külön cikk alatt rendelkezik a szülők munkahelyi védelmének követelményéről, amellyel összhangban a munka törvénykönyve számos rendelkezést tartalmaz a családi élet és a munka összeegyeztetésének elősegítése érdekében. Az apát a gyermekvállalással összefüggő pótszabadság, a gyermeke születése esetén pótszabadság, az úgynevezett apaszabadság illeti meg. A munka törvénykönyvéről szóló törvény alapján az apának gyermeke születése esetén 5, ikergyermekek születése esetén 7 munkanap pótszabadság jár, amelyet a kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A pótszabadság az anyával és az újszülöttel, a csecsemővel való együttlétet, a kötődés elősegítését szolgálja, ezért viszonylag rövid határidőn belül, a szülést követő két hónapon belül veheti igénybe az apa. A munkavállaló részére az apaszabadság időtartamára a távolléti díj száz százaléka jár.

Eddig is élen jártunk az Unióban. 2010 óta a magyar kormány három és félszeresére emelte a családok támogatását. Ez ma a GDP 6,4 százaléka, ami kimagasló a kontinensen. Talán fel sem lehetne sorolni mindazokat az intézkedéseket, amelyek segítik a családokat az elmúlt években. Elég, ha annyit mondunk, hogy 2011-hez képest 5,4 százalékkal nőtt a születések száma. Családi és személyes döntésekbe, ahogyan eddig, ezután sem akar a kormány beleszólni, de segíteni szeretne abban, hogy mindenki be tudjon kapcsolódni a gazdaság vérkeringésébe, beléphessen a munkaerőpiacra, tartalmasabb legyen az élete.

Megállapítható, hogy a jelenlegi magyar rendszer európai összehasonlításban is a munka és magánélet összehangolása szempontjából rendkívül kedvező szabályozáson alapul. A munka és magánélet egyensúlyáról szóló irányelv átültetésével kapcsolatos kodifikációs előkészítő munka folyamatban van. A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az irányelv által rögzített garanciák a munkavállalók számára maradéktalanul biztosítva legyenek, ezáltal is hozzájárulva a munka és a magánélet összehangolásának ösztönzéséhez.

Tisztelt Képviselő Úr! Háborús inflációval, járványokkal és globális élelmezési nehézségekkel kell szembenézni, ezekkel küzdünk, és ebből a szempontból számomra kifejezetten örömteli, ha végre önök is a magyar családok megerősítésében látják a megoldást és a békéhez vezető utat. Bár mindig is így tennének! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage