DÓCS DÁVID (Mi Hazánk): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A rend egy erős állam alapja, legalábbis annak kéne hogy legyen. A múlt héten már szót ejtettem arról, hogy a rendvédelemben káosz uralkodik, és csak hajszál választ el attól minket, hogy ez katasztrófával érjen véget. Ahogy azt már elmondtam, a rendőrség mára nem képes kielégíteni a társadalmi igényeket. Azon felül, hogy nem vonzó az életpályamodell, nincs szakmai megbecsülés és az utánpótlás sem megfelelő. Sajnos a rendőreink kevesen vannak, fáradtak és borzasztóan alulfizetettek.

Tisztelt Kormánypárti Képviselőtársaim! Tisztelt Belügyminiszter Úr! Nem locsolgathatunk tovább Betadine-t egy nyílt törésre, ezt a sérülést sínbe kell tenni végre, hogy gyógyulásnak induljon. Nem várhatjuk el a fáradt, több ember munkáját végző rendőreinktől, hogy a végletekig kitartsanak, amit a belügyminiszter úr kért tőlük, miközben sem a szakmai, sem az anyagi megbecsülésükről nem gondoskodik az állam. A leszerelési moratórium első hetén több mint 300-an jelezték leszerelési szándékukat, és nem hivatalos adatok alapján legalább tízszer ennyien gondolkodnak még rajta. Ez ugyan nem hangzik soknak, de ha abból a szemszögből nézzük, hogy ez a rendőri állománynak már több mint a 10 százaléka lenne  járőrök, tiszthelyettesek, napi ügyeletet ellátó nyomozók , s ha a leszerelésen gondolkodó körülbelül 3 ezer emberből mindenki otthagyja a pályát, akkor napi szintű problémákkal fogjuk szembe találni magunkat, és a rend esetleg csak egy régi szép emlék lesz ebben az országban.

A szakszervezet is úgy látja, hogy mindez még csak a kezdet. Nem is csoda, hiszen az elmúlt 12 évben nem a bűnözés lett felszámolva, hanem sajnos a bűnüldözés és a rendőrség. Az évek során a belső konfliktusokat is növelték, hiszen az élvonalban küzdő rendőrök fizetését csak éppenhogy és alig növelték. Egy kezdő járőr bére nettó 160 ezer forint, ezzel azt sugallva, hogy a mindennapi rendőri munka nem érdemel megbecsülést, a vezetők pedig megkapták a maguk jussát, hogy legalább a statisztika legyen erős, ha már más nem is, a magyar rendőrségen belül.

A megmaradt állomány a rend fenntartása helyett vagy sebességet mér, vagy a határon teljesít szolgálatot. Komplett körzetekre jut egy járőrpár úgy, hogy a körzeten belül vannak olyan falvak, amelyek önállóan is képesek lennének egy járőrpár munkaadására. A létszámproblémákkal és utánpótlási gondokkal küszködő rendőrség, úgy látszik, hogy nem elég fontos a magyar állam számára. A magyar rendőrök a határra vannak vezényelve ahelyett, hogy a rendfenntartást biztosítanák, és semmilyen eszköz nincs a határon a kezükben ahhoz, hogy megvédjék azt. Egyre brutálisabb támadásoknak vannak kitéve, melyekről nem a fősodratú Fidesz-médiából tudunk, csupán a szolgálatot teljesítők elmondása alapján jut el hozzánk. Mindennapossá vált az őket ért atrocitás, kövekkel, botokkal dobálják meg őket, s már nem is csak a járműveket, hanem a személyi állomány tagjait is, akik a két kerítés között az illegális határsértők helyett maguk kerültek szorult helyzetbe. A kövek és botok mellett emberi salakanyagot, égő fadarabokat és a hozzá passzoló éghető anyagot, valamint permetlevet és egyéb dolgokat is használnak újfent a migránsok, de nem egy esetben fordul elő, hogy éleslőfegyvert fognak rájuk, vagy figyelmeztető lövéseket adnak le rájuk.

A magyar kormány mégsem tesz semmit saját rendfenntartóinak a védelmében azon kívül, hogy sisakban és golyóálló mellényben a pajzsuk mögé bújva küldi őket szolgálatba. Amióta a határőrség megszűnt, sem a határ védelmére, sem pedig a rendőri feladatok ellátására nincs elegendő rendőr, a korkedvezményes nyugdíj elvételével pedig már nem is vonzó ez a szakma.

A Mi Hazánk Mozgalom szerint a rend az alapja mindennek, főként most, amikor olyan időket élünk, amikor a rend nem lehet luxus, amikor a rend nem lehet politikai alapon eldöntött társadalmi hiánycikk. Ezért kiemelt fontosságúként kell kezelnünk a rendvédelem problémáit, a korkedvezményes nyugdíj visszaállítását újra meg kell tárgyalni, szakmai alapon kell a demotiváltságot kezelni, és jelentős béremelést kell végrehajtani a szektorban. A Mi Hazánk Mozgalom kormánynak szóló javaslatcsomagja többek között ezt is tartalmazza, mert meglátásunk szerint ilyen vészterhes időkben a rend és a biztonság létkérdés. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage