DR. KONCZ ZSÓFIA technológiai és ipari minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném azzal kezdeni, hogy úgy gondolom, hogy ez annál egy sokkal szakmaibb és fontosabb téma, mint hogy ennyire személyeskedő jelleggel beszéljünk róla. Úgyhogy ezt mindenekelőtt szeretném leszögezni. Gondolom, hogy abban nincs közöttünk vita, hogy környezetünk megóvása, teremtett világunk védelme mindannyiunk számára rendkívül fontos és közös érdekünk és egyben felelősségünk. Mindenkinek tennie kell a környezet megóvásáért, hogy természeti kincseinket tovább tudjuk adni a következő generációk számára. Éppen ezt a célt szolgálja a klíma- és természetvédelmi akcióterv, amelynek egyik kiemelt eleme a keletkező hulladék csökkentése, valamint az országban található illegális hulladékok felszámolása.

2020 nyarán elindult a „Tisztítsuk meg az országot!” projekt, melynek keretében a közreműködő állami szervezetek eddig 34 ezer tonna illegális hulladékot számoltak fel. Erre számos alkalommal sor került a saját választókerületemben is, tehát láttam, hogy ez valóban megvalósult. A hulladékradar-applikációt eddig több mint 20 ezer felhasználó töltötte le, és ennek segítségével mintegy 66 ezer tonna hulladékot sikerült összegyűjteni országszerte.

Az Országgyűlés által elfogadott egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló törvény egyik kifejezett célja éppen az illegális hulladék és szemetelés visszaszorítása. Nem hagyjuk, hogy egyes emberek vagy cégek hulladékkal szennyezzék a hazai földeket, vizeket, akik pedig továbbra sem lesznek hajlandóak betartani a szabályokat, azok kemény büntetésre számíthatnak.

Ahogyan azt ön is hangsúlyozta, a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem egyik legfontosabb elve „a szennyező fizet” elv, ennek érvényre juttatásához azonban hatósági eljárás lefolytatására van szükség. Az eljáró hatóság a szennyezés okozójával szemben fellép, és vele szemben érvényesíti a szennyezés felszámolásának addig felmerült költségeit.

Szeretném tájékoztatni a képviselő urat, hogy az említett hulladéklerakat kapcsán hatósági eljárás folyik a közigazgatási bíróság előtt, illetve tudomásunk szerint rendőrségi nyomozás is folyamatban van. az illetékes hatóságok tehát teszik a dolgukat. Tájékoztatom, hogy a szakhatóságok szerint nem áll fenn a felszín alatti víz szennyeződésének lehetősége, továbbá sem a Szilas-patak, sem a Csömöri-patak vízminőségét nem befolyásolja a lerakat.

Tisztelt Képviselő Úr! Azonban azt sajnálom, hogy nem támogatták a törvényjavaslatot, amely a már lerakott illegális hulladék felszámolását, az illegális hulladéklerakó magatartást tanúsítók szigorú, azonnali szankcionálásának rendszerét dolgozta ki, és felhívom a figyelmét arra is, hogy nem a kormány döntött úgy, hogy Budapesten leszereli a kukák negyedét, és a fővárosi cégeknél dolgozó emberek elbocsátásával spórol.

Arra is szeretném felhívni a figyelmét, amire egyébként már ön is utalt, hogy az ön által most előrehozott környezetkárosítási ügyben egyébként éppen a Demokratikus Koalíció által vezetett XV. kerületi önkormányzatnak lett volna lehetősége  és hozzáteszem, kötelessége is  arra, hogy megfelelően fellépjen.

Ettől függetlenül természetesen biztosíthatom önt, hogy a kormány kiemelt feladatként kezeli a hulladékképződés és az illegális lerakatok visszaszorítását. Ezzel kapcsolatban azt gondolom, hogy a példamutatás és a különböző helyi akciókban történő részvétel is egy nagyon fontos eleme lehet a munkánknak, és ezért is arra kérem önt, hogy a fenti információk birtokában fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage