DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Nincs év, hogy ne kelljen végignézni azt a jelenséget, amelyben a kórházak és állami rendelőintézetek adóssága ütemesen gyarapszik. Ez a rendszer évente 40, illetve 70 milliárd forint közötti adósságot termel, amelynek a konszolidációjára minden évben sort kell keríteni ahelyett, hogy egyébként betervezné a kormányzat azt. Jellemzően olyan beszállítók felé, olyan vállalkozások felé tartozik ilyenkor a kormány az év végére már milliárdokkal, akik az egészségügy zavartalan működését biztosítják; legyenek akár eszközbeszállítók vagy olyan vállalkozások, akik gyógyító, ápoló munkát is végeznek az állami intézményekben.

Ebben az évben is közel nulla forint adóssággal indultak a kórházak, de április végére már ismételten 19,5 milliárd forint körüli tartozásállománnyal rendelkeztek. Tekintettel arra, hogy a kórházi eszközök beszállítása nagyon sokszor külföldi termék, ezért az euróárfolyam, illetve az elmúlt időszakban most már két számjegyűre hízott infláció is nehezíti a kórházak beszerzését, és egyre jobban növeli a költségeiket.

(15.00)

Szintén nem segíti a helyzetet, hogy ezeknél az intézményeknél folyamatosan nehezen kalkulálható a teljesítményalapú finanszírozás elmúlt időbeni kiigazításának a hiánya miatt, hogy miként tervezzék az ellátást, és a koronavírus-járvány is az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyon sok mindenben tervezhetetlenné tette a jövőbeli ellátást. Jobboldali konzervatív pártként a Jobbik elkötelezett amellett, hogy egy jól finanszírozott, erős, robusztus állami ellátás legyen, amely állami ellátásban megfelelően finanszírozzák a betegellátást, és a kórházak annyi pénzt kapnak, amennyi szükséges, így elkerülhetők a várólisták, illetve elkerülhetők azok az események, amelyek az elmúlt időszakban napvilágot láttak, legyen szó akár szülészeti osztályok napokra szóló bezárásáról vagy egyes betegek más kórházakba való küldéséről. Egy biztos: abban is elkötelezettnek kell lenni, hogy azok a vállalkozások, legfőképp kisvállalkozások és mikrovállalkozások, amelyek beszállítók, és év végéig várnak folyamatosan hónapokat a saját díjaik megfizetésére, biztonságban legyenek, részükre időben és megfelelő finanszírozás jusson.

Mindezekre tekintettel kérdezem tisztelt miniszter urat: változike az állami kórházak és rendelőintézetek finanszírozása ebben az évben? Megkapjáke azt az összeget, amellyel meg tudják akadályozni a tartozások felhalmozódását? Mekkora költségnövekedést okozhat a kórházaknak az infláció és a forintgyengülés? Mit kíván ez ellen tenni a kormány? Lesze év közbeni nagyobb tartozásrendezés, hogy a beszállítók is, így különösen az ott szolgáltatást nyújtó, gyógyító-ápoló munkát végző vállalkozások felé rendezni tudják a kórházak a tartozásukat? Várom őszinte válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage