TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt bő két év legnagyobb feladata a koronavírus-járvány elleni védekezés volt, ami bizony érintette az ország minden állampolgárát, gazdasági szereplőit, a vállalkozásokat, az állami szerveket és természetesen az önkormányzatokat is, hiszen az elsődleges felelősség az egészségügyi hatások kezelése volt, a járvány terjedésének megfékezése. Nem tagadható, hogy a járvány elleni védekezés áldozatokkal járt, az egész ország közös ügye volt, az egész ország számára terhet jelentett, el kellett osztani a terheket a bankok között, a politikai pártok között, és ebben részt kellett hogy vegyenek az önkormányzatok is.

Ez történt az ön által említett esetben is: 2020 előtt az önkormányzatokat 40 százalékban megillető gépjárműadó-bevétel a járvány elleni védekezés keretében központosításra került. Az átcsoportosított összeg ugyanakkor a mintegy 3000 milliárd forintos önkormányzati költségvetésnek mindössze az 1 százalékát tette ki. Ezzel együtt az adóhivatal, a NAV átvette az önkormányzatoktól a gépjárműadó beszedésével kapcsolatos feladatokat, és ugyanakkor került a Járvány Elleni Védekezési Alapba a közösségi közlekedési támogatás mintegy 2,1 milliárd forintos összege is.

(15.20)

De ha megvizsgáljuk az önkormányzatok költségvetését, azt láthatjuk, hogy az iparűzésiadó-bevételek látványosan növekedtek az önkormányzati költségvetésekben. Tíz év alatt mintegy 80 százalékkal növekedett az önkormányzati költségvetésben az iparűzési adó összege, évente közel 755 milliárd forintot tesz ki, például az előző évhez képest, a 2021. éves adatot tekintve 52,4 milliárd forint növekedést mutat.

No de vizsgáljuk meg az ön városának az önkormányzati költségvetését, amelynek most 328 millió forintos támogatást követel! 2011 és ’14 között Szeged az adósságkonszolidáció révén 25,1 milliárd forintban részesült a kormánytól. Hogyha megvizsgáljuk Szeged gazdálkodását az elmúlt három évben, akkor azt láthatjuk, hogy Szeged pénzeszköze 2019-ben 39,8 milliárd, 2020-ban 30,4 milliárd, 2021-ben 29,4 milliárd forint volt, 2021 első negyedévében ez az összeg 31,5 milliárd forint. Ennyi pénze van most Szegednek, ennyi pénze van, amelyből 21,7 milliárdot egyébként kereskedelmi bankszámlán kezel.

Megállapíthatjuk, hogy Szeged gazdálkodása stabil, jó pénzügyi helyzetben van, adósságállománya csekély, szállítói tartozása nem jelentős. Jelentős kormányzati beruházásokban, támogatásban részesült, például 2021-ben 1 milliárd 950 millió forintot kapott a 25 ezer fölötti önkormányzatok számláján. Több beruházás megvalósult, a 47-es út, a Pick Aréna, Szeged főutcája, és sorolhatnánk.

Tisztelt Képviselő Úr! Ön ezt a bizonyos közlekedési támogatást követeli a kormánytól. Én azt javaslom önnek, hogy abból a 21 milliárdos tartalékból, amit évente tol maga előtt a város (Az elnök csenget.), abból ezt az összeget könnyedén lehet finanszírozni, és könnyedén lehet működtetni a közösségi közlekedést. (Az elnök csenget.) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage