JÁMBOR ANDRÁS IMRE (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Először is elnézést szeretnék kérni az interpelláció írásbeli verziójában leadott rossz megszólításért. Tisztelt Miniszter Asszony! 2022. május 31-én hatályát vesztette az a kormányrendelet, amely elrendelte, hogy ingatlan kiürítése és lakóingatlan árverezése iránt csak a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. naptól lehet intézkedni. Így, bár a veszélyhelyzetet a kormány az orosz-ukrán háborúra hivatkozva fenntartja, a kilakoltatási moratórium június 15-én megszűnt. Pontosan nem lehet tudni, hogy most hány ingatlant veszélyeztet kilakoltatás, de ha a Covid előtti számokkal és a megélhetési válsággal számolunk, akár a 10 ezret is elérheti ez a szám.

Újságíróként és józsefvárosi lakosként az elmúlt évtizedben sajnos számos kilakoltatást követtem végig. Számomra teljesen egyértelmű: eseti támogatással, a gyerekes családok kilakoltatásánál az elhelyezés nélküli kilakoltatás tiltásával, egy átfogó lakhatási intézkedései tervvel családok ezreit, ha nem tízezreit lehet megmenteni a lakhatási szegénységbe vagy egyenesen az utcára kerüléstől.

Tisztelt Miniszter Asszony! Egy megélhetési válság kezdetén a lakhatási válság tünetei súlyosbodni fognak. Szükség lenne a kormány lakhatási koncepciójának kialakítására, bérlakásépítésre, a támogatási rendszer, a szociális munka, az adósságrendezés segítésére a bajba jutott családoknál. Azt is látjuk, hogy az elmúlt évben nagy vihart kavart Völner-ügy kapcsán számos olyan médiaértesülés látott napvilágot, amely szerint a Végrehajtói Kar a törvényesség határát súrolva vagy azt éppen átlépve intézkedett kilakoltatásoknál. Répássy államtitkár úr korábban azt ígérte, kivizsgálják majd ezeket. Történte ebben az ügyben valami?

Tisztelt Miniszter Asszony! Most adott a lehetőség megvédeni azokat a tízezreket, akik az utcára kerülhetnek. Ezért kérdezem: miért nem hosszabbítják meg a kilakoltatási moratóriumot? Mikor emelik be az Alaptörvénybe a lakhatáshoz való alapjogot? Mikor tiltják meg az elhelyezés nélküli kilakoltatásokat, legalább a gyermekes családok esetében? Végezteke felmérést, hány embert érint majd a moratórium feloldása? Milyen intézkedéseket kezdeményeztek a tömegesen bajba jutó családok megsegítésére? Vane intézkedési terve a kormánynak a lakhatási válság megoldására? Tervezie a kormány bérlakások építését támogatni, vagy egyenesen kormányzati bérlakásépítési programot? Tervezie a kormány a Diákváros kapcsán korábban megígért 5800 bérlakás megépítését? Tervezie a kormány vizsgálni, hogy az elmúlt évtizedben milyen szabálytalanságok történtek a Végrehajtói Kamara intézkedéseiben a végrehajtások kapcsán, illetve támogatjae a kormány, hogy eseti bizottság álljon föl a Végrehajtói Kar törvényességi gyakorlatának átvilágítására? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage