CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! A múlt héten a Gazdasági bizottság rohamtempóban terjesztett be egy határozati javaslatot, hogy a parlament utasítsa el a globális minimumadó bevezetését. Nyilvánvaló és tudjuk, hogy a Fidesz-kormány gazdaságpolitikája ebben a tekintetben szélsőségesen neoliberális, a multinacionális cégek adózás alóli kibújását támogatja, abból remél hasznot húzni, hogy a nemzetközi tőkét más országokból idecsábítja alacsony társaságiadó-kulccsal és százmilliárdos direkt támogatásokkal.

Magyarországon a társasági adó 9 százalék, ez adóparadicsomi szint. Németországban ugyanez az adó 30 százalék, Franciaországban 28, Dániában 22, Ausztriában 25, de még Lengyelországban és Csehországban is 19 százalék. Még a szintén adóparadicsom Írország is 12,5 százalékos adókulccsal dolgozik. Magyarországon 9 százalék. Sehol máshol nem tömik ilyen gátlástalanul degeszre a multik zsebét, a társasági adó felső kulcsának 9 százalékra csökkentésével a Fidesz hat év alatt 1500-2000 milliárd forintos bevételtől fosztotta meg az országot. A Fidesz-kormány ezen a téren is az ügyeskedésekből és mások megkárosításából próbál hasznot húzni a közös jó megtalálása és építése helyett. A világ népeinek, országainak, köztük hazánknak nyilvánvalóan az volna a közös érdeke, hogy a nemzetközi nagyvállalatok ne tudjanak kibújni az adófizetési kötelezettség alól, ne tudják a profitjukat elrejteni. Ehhez először a társasági adó alapját kellene egységesíteni, utána pedig az adókulcsokat is. Ha így tennénk, a nagyvállalatok kénytelenek lennének a profitjuk jóval nagyobb részét a helyi költségvetésbe befizetni.

A magyar kormány balga módon azt hiszi, hogy nyertese lehet ennek a lefelé tartó adóversenynek, hogy a nemzeti érdek az adócsökkentés volna, pedig annak csak egy nyertese van, a multinacionális cégek, vesztesei pedig az országok és az országok állampolgárai. Látjuk, hogy ezeket a hiányzó pénzeket például a rekordmagas áfával lehet pótolni.

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Hajlandóke belátni végre, hogy a globális minimumadó elutasításával csak a multik extraprofitját növelik, hajlandóke komolyan együttműködni más országokkal a társsági adó alapjának és mértékének egységesítésében? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage