NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Kedves Miniszter Asszony! A pandémia, az ukrajnai háború és az energiaválság egy kissé háttérbe szorított egy nagyon fontos biztonsági kihívást: a déli határainkat érintő  ez egyben egyébként schengeni határ is  óriási, egyre fokozódó és egyre agresszívabb migrációs kockázatról, migrációs nyomásról beszélek.

Magyarország Kormánya az elmúlt hét évben határozott intézkedésekkel lépett fel a hazánkra és egész Európára, azon belül is a tagállamok társadalmi berendezkedésére, polgári lakosságának biztonságára, kultúrájának megóvására komoly veszélyt jelentő migrációval szemben. Ezt az észszerű hozzáállást előbb-utóbb több, Magyarországot a védelmi intézkedései miatt korábban kritikával illető tagállam ma már igazoltnak és helyesnek gondolja.

Napjainkban, amikor a szomszédos Ukrajna területén háború zajlik, ahonnan már több mint 750 ezer menekültet fogadtunk be, jól láthatóvá vált, hogy Magyarország különbséget tesz a menekültek és a migránsok között. Minden ukrán menekültnek védelmet, ellátást, munka- és tanulási lehetőséget biztosítunk, segítjük őket, hisz a szomszédunkról, sőt kárpátaljai magyar testvéreinkről van szó.

Ugyanezt az ellátást nem tudjuk viszont biztosítani azoknak, akik nem közvetlen fenyegetés vagy üldözés elől menekülnek, hanem elsősorban a jobb életkörülményeket keresik. Az elmúlt majd’ egy évtizedben bebizonyosodott, hogy a harmadik országbeli migránsok egyre jelentősebb lélekszámú, integrálódásra képtelen, a közbiztonságot fenyegető diaszpórákat, úgynevezett no-go zónákat hoztak létre a legtöbb nyugat-európai és északi uniós tagállamban.

Magyarország déli határszakaszán is egyre több az erőszakos cselekmény, a fegyveres, maszkos illegális migránsok létrákkal próbálnak átjutni a magyar határkerítésen. Az utóbbi időben rendszeresen támadják, fenyegetik a határt védő rendőröket és honvédeket, és nem akarják, hogy róluk biztonsági felvételek készüljenek. Az illegális bevándorlók egyre durvább módszereket vetettek be, lövéseket adtak le, köveket, téglákat, fejszét, kalapácsot hajigáltak a rendőrök felé. Vajon Brüsszel, ahogy eddig is, úgy ezután is csak karba tett kézzel várja, hogy a probléma magától megoldódjon, vagy elképzelhető, hogy tesznek is valamit a helyzet kezelése érdekében?

Tisztelettel kérdezem, kedves miniszter asszony: Brüsszel a fokozódó migrációs agresszió ellenére továbbra is a bevándorlók betelepítésén és a kötelező kvótán munkálkodik? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage