DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Mivel egy évek óta jól működő intézményről van szó, ezért arra nem tudok önnek válaszolni, hogy az egyes Kormányinfókra pontosan ki küldte ki a meghívót, ez minden bizonnyal esetenként változott. Egy biztos: ez az egyik legfontosabb eszköze annak, hogy a kormány folyamatos tájékoztatást adjon arról, hogy mit és miért tesz.

Kérem, vegye figyelembe azt, hogy a részt vevő médiumok köre hosszú évek óta viszonylag állandó. Kérem, azt is vegye figyelembe, hogy a regisztráció az ilyen típusú kormányzati sajtótájékoztatókra egy nemzetközi szinten is bevett gyakorlat, és kérem, azt is vegye figyelembe, hogy az ilyen sajtótájékoztatóknak van egy befogadási kapacitása, minden egyes teremnek.

Nem hiszem, hogy ennek a technikai részleteibe bele kellene itt mennünk, annál is inkább, mert ugyanakkor a kormány azt biztosítja, hogy minden magyar állampolgár és minden újságíró figyelemmel kísérhesse a Kormányinfón elhangzottakat, olyannyira, hogy még a járvány időszakában is, amikor távolságtartási szabályok voltak érvényben, mindenki írásban is elküldhette a kérdéseit (Kálmán Olga: Csak nem válaszolt senki!), a kormány képviselői, egyes esetekben a miniszterelnök hosszasan, adott esetben órákon keresztül is válaszolt. A közösségimédia-oldalakon is lehetővé tesszük, hogy mindenki figyelemmel kísérhesse ezeket a Kormányinfókat.

Ön is nagyon jól tudhatja, ha követi ezeket a Kormányinfókat, hogy nincsen olyan kérdés, amelyet ne lehetne feltenni a kormánynak (Moraj az ellenzéki sorokban.), az újságírók rendszeresen órákon keresztül élnek ezzel a lehetőséggel. Ez nagy különbség az önök gyakorlatához képest, hiszen a baloldal például nem tart rendszeresen Budapestinfót, ez a helyzet, sőt bojkottál egyes médiumokat, egyes újságírókat pedig rendszeresen sérteget. Bárhogy is legyen, ha az újságírók a kormánynak szeretnének feltenni kérdéseket, akkor azt rendszeresen megtehetik, mégpedig széles körű nyilvánosság mellett; ez eddig is így volt, és ezután is így lesz. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage